Ankara'daki su sayacı tartışmaları...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2006 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Ön Ödemeli Elektronik Kartlı Su Sayacı uygulamasını, öncelikli olarak borcundan dolayı suyu kapatılan ya da kaçak su kullandığı tespit edilen abonelerle yeni iskan alınmış olan binalara uygulanabileceğini söyledi. Aksu ayrıca, Türkiye genelinde en ucuz suyu Antalyalılar'ın, en pahalı suyu ise Bursalı abonelerin kullandığını bildirdi.

DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, verdiği soru önergesinde, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya "Ankara'daki su sayacı tartışmalarını" sordu. Kandoğan, Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından Ankaralı abonelere gönderilen bir yazıyla 10 yıllık periyodik muayene zamanını dolduran sayaçların değiştirilmesi gerektiğini, bunun karşılığında 23.60 YTL'Lik değiştirme bedeli alınacağını, 1 ay içinde sayacını değiştirmeyen abonelerden ise 300 YTL bedelle Ön Ödemeli Elektronik Kartlı Su Sayacı montajı yapılacağını bildirdiğini hatırlatarak, "10 yıllık periyodik bakım nedeniyle su sayacını değiştiren, ancak Ön Ödemeli Elektronoki Kartlı Su Sayacı montanı yaptırmayan aboneler, yeniledikleri su sayacını ne kadar süreyle kullanabilecekler? Kısa bir süre sonra bu abonelere Ön Ödemeli Elektronik Kartlı Su Sayacı montajı zorunluluğu getirilirse, abonenin mağduriyeti nasıl giderilecek?" diye sordu.

Abdülkadir Aksu ise su sayaç değişikliğinin 3516 sayılı Ölçü ve Ayarlar Kanunu'nun 9. maddesi uyarınca çıkarılan Ölçme ve Ölçü Ayarları Muayene Yönetmeliği'nin 9/b maddesi gereği 10 yıllık ölçme işlemini tamamlayan su sayaçları için söz konusu olduğunu bildirdi. Aksu, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanmakta olan Ön Ödemeli Elektronik Kartlı Su Sayacı uygulamasının, alınan karar doğrultusunda, öncelikle suyu kapatılan ya da kaçak su kullandığı tespit edilen abonelere ve yeni iskan alımı olan binalara uyguladığını ifade etti.

Öte yandan Aksu, Türkiye genelinde Büyükşehir Belediyeleri'nin il bazında suyun metreküpüne uyguladıkları fiyatlara da açıklık getirdi. Buna göre, Türkiye genelinde en ucuz suyu 0.65 YTL/metreküple Antalyalılar kullanırken, en pahalı suyu ise metreküpüne 1.49 YTL ödeyerek Bursalılar kullanıyor. Diğer illerin su bedelleri ise şöyle:

"Ankara 0.96 YTL/metreküp, Adana 1.40 YTL/metreküp, Diyarbakır 0.73 YTL/metreküp, Eskişehir 0.71 YTL/metreküp, Erzurum 1.36/YTL metreküp, Gaziantep 1.15 YTL/metreküp, Mersin 1.21 YTL/metreküp, İzmir 1.11 YTL/metreküp, İstanbul 1.5 YTL/metreküp, Kayseri 1 YTL/metreküp, Konya 0.88 YTL/metreküp, Kocaeli 1.30 YTL/metreküp, Samsun 1.16 YTL/metreküp, Sakarya 1.36 YTL/metreküp."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber