Konut kredisi faizinde yüzde 5 indirim yolda

Haber Giriş : 05 Mart 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda görüşülen konut finansmanı yasa tasarısında, mortgage'da Maliye'nin alacağı yüzde 5 oranındaki Banka Sigorta Muamele Vergisi'nin (BSMV) kaldırılmasına karar verildi

Halk arasında 'mortgage yasa tasarısı' olarak bilinen konut finansmanı yasa tasarısı'nın geçen hafta TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde, Banka Sigorta Muamele Vergisi'nin (BSMV) kaldırılmasına karar verildi. Karar, görüşmelere katılan iktidar ve muhalefet partilerinin milletvekilleri, SPK, Maliye Bakanlığı bürokratları ve bankacıların görüş birliği ile alındı. BSMV mevcut yasaya göre konut kredisi aylık taksitlerinde, ödenen taksitin faiz kısmının yüzde 5'inden alınıyor.

Kredi kullananları da kapsıyor
Alt Komisyon'da alınan karar önümüzdeki dönemde çıkacak yasada aynen geçerse, mortgage kapsamında kredi alacak olan tüketicilerin yanı sıra, mevcut konut kredisi alanlar da isteğe bağlı olarak BSMV muafiyetinden yararlanabilecek. Tasarıya göre, mevcut kredi kullanıcıları, yasanın çıktığı tarihe kadar BSMV ödemeye devam edecek. Yasanın ardından, bu imkândan faydalanabilecek. Böylelikle bu indirim, bugüne kadar konut kredisi kullanmış olan 210 bine yakın tüketiciyi de yakından ilgilendiriyor.

BSMV, faizin yüzde 5'i
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, halen Türkiye'de ortalama 10 yıl olan konut kredisi kullanım süresinin uzayacağı gözönüne alındığında, bu değişikliğin uzun vadede tüketicilerin lehine olması bekleniyor. Öte yandan Alt Komisyon, mortgage sisteminde tapu harçlarının da kaldırılması için çalışmalarını sürdürüyor.
Banka Sigorta Muamele Vergisi ödenilen aylık taksitin faiz kısmının yüzde 5'i oranında alınıyor. Ancak BSMV kredi vadesi boyunca değişik oranlarda tahsil ediliyor. Buna göre, ilk yıllarda ödenilen taksitte faiz kısmı yüksek olduğu için, buna bağlı olarak BSMV yüksek oluyor. Ardından kademeli olarak düşüyor.

Mortgage tasarısında tartışılan maddeler...
Halen Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda görüşülen Konut Finansmanı Yasa Tasarısı 36 maddeden oluşuyor. Şu an 9. madde görüşülüyor. Tasarıda tüketiciyi doğrudan ilgilendiren 3 önemli madde bulunuyor. Bunlar şöyle:

Vergi muafiyeti: Değeri 100 bin YTL veya 150 metrekareye kadar olan konutların mortgage ile alındığında, kredi ödemelerinin faiz kısmının, kredi kullananların Gelir Vergisi'nden düşüp-düşmeyeceği. Maliye Bakanlığı dışında tüm kesimler vergi muafiyeti istiyor.
Mortgage'a geçiş: Konut kredisi kullanmış olanların, mortgage geldiğinde mortgage'a geçişleri. Bunda mortgage'a geçmek istemeyen müşterilerin yasanın çıkmasından sonraki 3 ay içerisinde bankaya başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvuru yapmayanlar otomatik olarak mortgage'a geçirilecek.
İnşaat aşaması: İnşaat aşamasındaki konutların veya tamamlanmış fakat yapı kullanma izin belgesi alınmamış konutlara kullanılan kedilerin menkulleştilip menkulleştirilmeyeceği. Eğer proje aşamasındaki konutlara mortgage kredisi kullandırılmazsa, inşaat sektöründe istenilen düzeyde üretim gerçekleşmeyeceği endişesi taşınıyor.

KKDF de kaldırılmıştı
Öte yandan Maliye Bakanlığı 10 Şubat'ta Türkiye Bankalar Birliği'ne gönderdiği yazı ile konut kredisi yenileme, konut kredisinin bir başka bankaya transferi, YTL bazlı kullanılan kredinin dövize, döviz bazlı kullanılan kredinin YTL'ye çevrilmesi, yarım kalan inşaatların tamamlanmasında, onarım, tamirat kredilerinde konut kredisinin taksitinin faiz kısmından alınan yüzde 15 oranındaki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'nun da (KKDF) kaldırıldığını bildirmişti.

Vade uzadıkça BSMV tutarı artıyor
Konuyla ilgili bir örnek verilecek olursa, uygulama şöyle oluyor: Bir tüketicinin 50 bin YTL'lik konut kredisi kullanımında, aylık 1.08 faiz oranıyla 120 ayda ödeyeceği toplam faiz 39 bin 762 YTL. BSMV'nin kaldırılmasıyla birlikte tüketicinin cebine bin 988 YTL giriyor. Tüketicilerin aynı faiz oranıyla 240 ay vadede ise 91 bin 252 YTL faiz ödemesi gerekiyor. Bu durumda da tüketici 4 bin 562 YTL tasarruf ediyor.

Kullanılan kredi Vade Faiz Oranı BSMV Mevcut yasayla ödenen faiz Yeni yasayla ödenecek faiz
50 bin YTL 120 ay 1.08 1.988 YTL 39.762 YTL 37.774 YTL
50 bin YTL 240 ay 1.08 4.562 YTL 91.252 YTL 86.690 YTL
 

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber