İstiklal Marşı sorusu için suç duyurusu

Haber Giriş : 06 Mart 2006 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri Emniyeti, bir dershanenin ÖSS deneme sınavında sorduğu bir soru hakkında, "İstiklal Marşı'nın aşağılandığı" gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu


KAYSERİ'de faaliyet gösteren bir dershanenin İstanbul'daki genel merkezinde "ÖSS'ye Hazırlık-4" adıyla deneme sınavı kitapçıkları hazırlandı. Kitapçıkların edebiyat soruları bölümünde, "Bastığın yerleri 'toprak' diyerek geçme, tanı / Sermayeye satılık her santimi, her gramı / Sen şehit oğlusun, incitme yazıktır atanı / Kim çok verirse ona sat bu vatanı" dörtlüğü verilerek, bu dörtlüğün hangi şiir türüne örnek olduğu sorusu yer aldı.

A kitapçığına 4. soru, B kitapçığına ise 14. soru olarak giren dörtlüğün cevap şıkları ise satirik, dramatik, pastoral, epik ve lirik olarak belirtildi. Genel merkez tarafından tüm şubelere gönderilen soru kitapçığı, dershanenin Kayseri'deki iki şubesinde 24 ve 26 Şubat'ta yapılan deneme sınavlarında öğrencilere dağıtıldı. Bir öğrencinin sorudaki dörtlüğün içeriğinin kabul edilemeyeceğini belirtmesi üzerine, olay dershane yetkililerine iletildi. Daha sonra bir grubun olaya tepki göstermek için eylem hazırlığında olduğu bilgisine ulaşan polis, dershane civarında önlem alarak konuyu araştırdı.

Araştırma sonrası Kayseri Emniyet Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı'na, TCK'nın 300. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "İstiklal Marşı'nı alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır" maddesine dayanarak suç duyurusunda bulundu.

Dershanenin kurucu genel müdürü Mustafa Elmasdere de, olayı "ciddi bir hata ve kesinlikle olmaması gereken bir durum" olarak değerlendirdi. Dershaneden yapılan açıklamada ise, soruda teknik ve hukuki açıdan yanlışlık bulunmadığı savunuldu ve şöyle denildi: "Tariz, kapalı bir biçimde söz söyleme sanatıdır. Söz konusu soruda kullanılan dörtlükte tariz sanatına başvurulmuştur. Bu soru, satirik şiir ayrıntısını ölçmek amacıyla sorulmuş ve soru yoluyla İstiklal Marşı'mızın ruhuna sahip çıkılması gerektiği mesajı verilmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber