İlköğretim Müfettiş yardımcılığı sınavı iptal olur mu?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mart 2006 13:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

19.02.2005 TARİHLİ İLKÖĞRETİM MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI SINAVI İPTAL OLUR MU?

Geçen hafta Memurlar Net'te yayınlanan haberde Eğitimsen'in açmış olduğu dava sonucunda;T.C.Danıştay 2.Dairesinin 06.12.2006 tarih ve 2005/2295 sayılı kararı ile İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin 3(Üç)maddesinin yürütmesinin durdurulduğu belirtilmişti.

Bu karar(4 sayfa) ilgili sendikanın Web sitesinde yayınlanmıştır.

Bu kararda özetle:

1-Yönetmelikteki; İlköğretim Müfettişlerinin aynı İldeki çalışma süresi 8 yılı aşamaz cümlesinin,

2-İlköğretim Müfettişlerinin görev alanlarının daraltılması ile ilgili 42.maddesinin,

3-Son altı yıllık hizmet süresinde aylıktan kesme veya daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak ibaresinin(Müfettiş yardımcılığı yarışma sınavına başvuruda) yürütmesi durdurulmuştur.

Mahkeme kararının 3.madde sayılan kararı değerlendirildiğinde ilginç bir durum ortaya çıkmaktadır.Şöyle ki;

1-Ertelenme sonucu 19.02.2006 tarihinde yapılan İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı Yarışma sınavına girmek isteyen, ancak, aylıktan kesme veya daha ağır bir disiplin cezası alan bir çok öğretmenin başvuramamıştır.

2-Mahkeme 657 sayılı DMK'nun 132.maddesinin 4.fıkrasında, kendilerine aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilenlerin valilik, müsteşar, müsteşar yardımcılığı, genel müdürlük, genel müdür yardımcılığı ve daire başkanlığı görevine atanamayacağı hükmünden bahisle,ilköğretim müfettişliğinin bu görevlerden olmadığı belirtilerek ilgili ibarenin yürütmesini durdurmuştur.

Yani aylıktan kesim veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan bir öğretmen veya yöneticinin İlköğretim Müfettiş yardımcılığı görevine yarışma sınavını kazanması halinde atanabileceği anlaşılmaktadır.

3-Aylıktan kesme cezası alıp,bu sınava başvuramayan veya başvurusu kabul edilmeyen öğretmen ve yöneticilerin katılmaması nedeniyle 19.02.2006 tarihinde yapılan sınavın iptal edilme durumu ortaya çıkarmı.(Yarışma sınavı olduğundan)

4-Bakanlık Müfettiş Yardımcılığı Sınavı için(16.04.2006 tarihinde yapılacak) başvurularda disiplin cezası yönünden herhangi bir sınırlama getirilmemiştir.Yani mevcut mevzuata göre aylıktan kesim cezası alan öğretmen veya yönetici Bakanlık Müfettişi olabiliyor ama İlköğretim Müfettişi olamıyor.

Haberi yazan: İlköğretim

Memurlar.net'in notu: Mahkemenin yönetmeliğin ilgili maddelerini iptal etmeyi düşündüğünü hissediyorum büyük ihtimalle iptal eder. Yanlız bu durum başlamış olan süreci durduru mu? Yani müracaatlar bitmiştir. Müracacat edenlere yürütmesi durmayan maddeler esas alınarak sınav süreci uygulanmasına engel olup olmadığı düşünülebilir.

Yürütmeyi durdurma müracaat süresi dolmadan önce verilmiş olsa idi bakanlık bütün müracaatları kabul etmek zorunda idi.

Ancak uygulamadan dolayı mağdur olan adayların mahkeme başvurarak sınavın iptalini istemeleri halinde olumlu bir sonuç alınabileceğini düşünüyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber