İşte Şemdinli olayları iddianamesi...

Haber Giriş : 07 Mart 2006 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki olaylarla ilgili hazırlanan iddianame kabul edildi.

Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya tarafından hazırlanan 100 sayfalık iddianamede, Hakkari İl Jandarma Komutanı Erhan Kubat'ın şüpheliler Ali Kaya ve Özcan İldeniz'i Yüksekova ve Şemdinli ilçelerini kapsayan bölgede bulunan örgüt mensupları hakkında bilgi elde etmek, istihbari ve operasyonel faaliyetlerde bulunmak amacıyla 9 Kasım 2005 tarihinden itibaren görevlendirdiği bildirildi.

Kubat'ın polis bölgesinde yapılacak bu çalışmayla ilgili mülki amirleri ve polisi bilgilendirmediği belirtilen iddianamede, Jandarmanın polis bölgesinde istihbarat çalışması yapamayacağı dolayısıyla 2559 sayılı polis Vazife ve Selayet Kanunu'nun Ek 7. 2803 sayılı Jandarma teşkilat görev ve Yetki Kanunu'nun 10. 12. Jandarma Teşkilat Görev ve Yönetmeliği'nin 19, 21, 146, 154. 15.07.1961 tarihli İşbirliği Yönetmeliği'nin 3 ve 4. maddeleri ile İçişleri Bakanlığı'nın 13.01.2005 tarihli genelgesine aykırı hareket ettiği kaydedildi.

İddianamede, bu noktada Şemdinli olayları sırasında ilçe merkezinde görevli olduğunu öne süren Jandarma personelinin üstlerinden emir aldıklarını öne sürdükleri, emir verenin kanunlara aykırı hareket ettiği belirtilerek şöyle denildi:

"Yine ilgili genelge gereği polis sorumluluk bölgesinde suç önleyici teknik izleme ve dinlemenin yapılmasının adli makamlardan talep edilmesinin kanuna aykırı bir durum ortaya çıkarttığı, bu açıklamalarla Hakkari İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Kubat'ın Hakkari Dağ Komando Tugayı'na, Şemdinli İlçe Jandarma Komutanlığı'na ve Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı'na 8 Kasım 2005 tarihinde yazdığı görevlendirme yazısıyla güvenlik güçleri arasındaki koordinasyonun gereğinin yerine getirilmediği görülmüştür.

Bu yazı ile ilgili genelgede belirtilen (Aynı kolluk birimlerinin farklı il ve ilçelerde birbirlerinin sorumluluk alanlarına çalışma yapmasını gerektiren durumlarda müşterek hareket edileceği ve mülkü amire haber verileceği) hükmünü karşılamaktadır. Yine elde edilen delil ve ifadelerin mülki amirin görevin mahiyeti ve şekli hakkında bilgilendirildiğine ilişkin bir sonuç elde edilmemiştir." Hakkari İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Kubat'ın sıralı amirleri Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Erdal Öztürk ve Van Asayiş Kolordu Komutanı Selahattin Uğurlu olduğu kaydedilen iddianamede, "Askeri hiyerarşinin yapısı gereği ve EMAYSA direktifleri gereğince, astın üstten habersizce onun bilgisi, izni, emri olmadıkça herhangi bir iş ve işlem yapamayacağı genel bir kural olarak düşünülürse, halen Hakkari Dağ Tugay Komutanı Erdal Öztürk ile Van Asayiş Kolordu Komutanı Selahattin Uğurlu'nun bu tür yasaya aykırı olarak yapılan istihbarat çalışmasından bilgisinin olmadığı düşünülemez" denildi.

İddianamede, yasaya aykırı olarak istihbarat faaliyetleri ile ilgili Erhan Kubat, Erdal Öztürk ile Selahattin Uğurlu hakkında, görevi kötüye kullanmak suçundan görevsizlik verileceğinden soruşturma evrakının Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderilmek üzere tefrik edildiği ve Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği defterinin 2006/152 sırasına kaydının yapıldığı ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber