Lösemi hastalarına öğütler

Lösemi tedavisinde psikoloji çok önemli. Moralinizi yüksek tutun, asla negatif düşünmeyin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2013 21:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi hematoloji uzmanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Türkiye'de lösemi hastalarının gelişmiş ülkelerdeki tüm tedavi imkanlarına sahip olduğunu belirterek, "ABD Başkanı Obama hasta olsaydı hangi ilacı kullanacaksa bizim hastalarımız da onu kullanıyor. Devletimiz dünyada lösemi tedavisinde ruhsatlı tüm ilaçları hastalarımıza ücretsiz sağlıyor" dedi.

Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Kronik Miyeloid Lösemi (KML) tedavisi gören hastalar için bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda hastalarla beslenme, ilaçların doğru doz ve zamanında alımı ve periyodik kontrollerle ilgili bilgiler paylaşıldı.

Kök Hücre Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Altuntaş, Türkiye'de lösemi hastalarının gelişmiş ülkelerdeki tüm tedavi imkanlarına sahip olduğunu, alternatif ilaç arayışına girilmemesi gerektiğini bildirdi.

Bazı ülkelerde henüz üzerinde araştırmaların sürdüğü ruhsat almayan ilaçlarla ilgili deneysel çalışmalar yapıldığını, ancak Türkiye'de hastaların büyük bölümünün "kobaylık" endişesiyle bu çalışmalara katılmak istemediğini ifade eden Altuntaş, "Bu yaklaşımdan yavaş yavaş uzaklaşılıyor. Bizim hastalarımız da henüz geliştirme safhasındaki ilaçlarla ilgili çalışmalara katılmaya başladı. Ama bunların henüz araştırma safhası olduğu unutulmamalı" diye konuştu.

Türkiye'de rutin tedavide ise ruhsatlı ve bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış ilaçların kullanıldığını anlatan Altuntaş, "ABD Başkanı Obama hasta olsaydı hangi ilacı kullanacaksa bizim hastalarımız da onu kullanıyor. Devletimiz dünyada lösemi tedavisinde ruhsatlı tüm ilaçları hastalarımıza ücretsiz sağlıyor" dedi.

-"Moralinizi yüksek tutun"

Prof. Dr. Altuntaş, lösemi tedavisinde hasta psikilojisinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, hastalara "Moralinizi yüksek tutun, asla negatif düşünmeyin" önerisinde bulundu.

-Buzdağının görünmeyen yüzü

Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi hematoloji uzmanı Doç. Dr. Emre Tekgüngüz ise hastalığı yenmede tedaviye uyumun çok önemli olduğunu bildirdi.

İlaçları zamanında ve dozunda almak gerektiğini vurgulayan Tekgündüz, "Hastaların kan değerlerine baktığımızda hastalık temizlenmiş gibi görünebilir ama kök hücrede kanser hala bulunuyor olabilir. Bu buzdağının görünmeyen yüzüdür. O nedenle hekimin önerdiği şekilde tedaviye devam edilmelidir" şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Tekgündüz, ilaç etkileşimlerinin tedaviyi aksatabileceğini belirterek, hastalara kullandıkları tüm ilaçları hekimlerine bildirmeleri uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber