'Büyükanıt soruşturulursa Özkök'ün görev siresi 1 yıl uzar'

Haber Giriş : 09 Mart 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'daki Batılı ülke diplomatları ve askeri ataşeleri, Van Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın Şemdinli iddianamesinde, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın da adına yer vermesiyle başlayan gerilim üzerine çeşitli senaryolar üzerinde görüş alışverişinde bulunuyorlar.

Gerçi henüz, Genelkurmay Başkanlığı'nın dün yaptığı açıklamada da belirtildiği üzere, Van Başsavcılığı'ndan, iki general ve bir albayın yanı sıra Orgeneral Büyükanıt'ın da suçlandığı iddianameyle ilgili kendilerine bir ihbar ya da şikâyet gelmiş değil. Ancak böyle bir şikâyetin Genelkurmay Başkanlığı'na intikal etmesi halinde Genelkurmay Askeri Savcılığı Orgeneral Büyükanıt hakkında soruşturma açılıp açılmamasına izin verecek.

Dolayısıyla, henüz Büyükanıt hakkında soruşturma açılıp açılmayacağı belirsizliğini korumakla birlikte Batılı ülke diplomatları, soruşturma olasılığı ve bunun ağustos ayında yapılacak Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında, Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesini nasıl etkileyeceği üzerine çeşitli senaryolar üzerine kafa yoruyorlar.

Bir senaryoya göre, Büyükanıt hakkında soruşturma açılması halinde, yargı süreci uzayacağından, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün görev süresinin bir yıl daha uzatılması gerekebilir. Yaş haddinden emekli olacağı 2008 yılına kadar Genelkurmay Başkanlığı yapması öngörülen Büyükanıt da soruşturmadan aklanıp çıkması halinde 2007 yılında bir yıllığına Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturur. 2008 yılında da, halen İstanbul'da 1'inci Ordu Komutanlığı görevini yapmakta olan Orgeneral İlker Başbuğ, TSK hiyerarşisi içinde önceden planlandığı şekilde Genelkurmay Başkanlığı'na getirilir.

Yine Büyükanıt hakkında soruşturma açılması varsayımına dayanan bir diğer senaryo da, ağustos ayındaki YAŞ toplantısında, Özkök'ün Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral İlker Başbuğ'a devretmesi şeklinde.

Batılı askeri ataşeler, Genelkurmay Başkanlığı'nın, Büyükanıt konusundaki iddialarla ilgili kanıt bulamaması ve dolayısıyla kara kuvvetleri komutanı hakkında soruşturma açmaması durumunda ise, Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesi olasılığının yüksek olduğuna işaret ediyorlar. Aynı kaynaklar buna neden olarak da şu gerekçeyi gösteriyorlar: "Her ne kadar Şemdinli olayıyla bağlantılı olarak Büyükanıt'ın ismi üzerinde kimi çevrelerde bir soru işareti oluşsa da, olay asker-sivil gerginliğine dönüştüğü için, askerler Büyükanıt'a sadık kalacaklardır." Batılı askeri kaynaklar, ancak, hukuki sürecin devam ettiğini ve ilginç gelişmelerin de yaşanabileceği bir döneme girildiğine işaret ediyorlar.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber