Bakan Eker'den 2. kuş gribi dalgası uyarısı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2006 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, havaların ısınmasıyla, güneyden kuzeye yaşanacak kuş göçleri nedeniyle ortaya çıkacak kuş gribi vakalarına hazırlıklı olmaları konusunda il müdürlerini uyardı.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı hakkında tarım il müdürlerinin bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantının açılışında konuşan Bakan Eker, Türkiye'de yeni kuş gribi vakalarının sayısında azalma olduğunu, birçok mihrakta karantina önlemlerinin sona erdirildiğini, hastalık görülen yerlerde de bütün tedbirlerin alındığını söyledi. Türkiye'de profesyonel, entegre kanatlı işletmelerde kuş gribi vakasına rastlanmamasının tamamen bakanlık teşkilatının bir başarısı olduğunu vurgulayan Bakan Eker, çalışmalarından dolayı bakanlık mensuplarına teşekkür etti.

Avrupa'da kuş gribinde "ikinci dalga" yaşandığına işaret eden Bakan Eker; şöyle konuştu:

"Bundan sonra biz de havaların ısınması ile güneyden kuzeye yaşanacak göç dalgalarına hazırlıklı olmalıyız. Hazırlıkları iyi yaparsak, 2. dalgayı da en az zararla atlatırız. Nisan-Mayıs aylarında bu göçler gelir. Hazırlıklarınızda ona göre dikkatli olun." Bakan Eker, toplantıdan önce, basın mensuplarının, "kuş gribinin kedilere de bulaşması nedeniyle, hastalığın insana bulaşma riski" konusundaki sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Almanya'da bir kediye, muhtemelen virüs bulaşık bir yabani kuşu yediği veya bu hayvanın ölüsü ile oynağı için hastalık bulaşmış. Bu kedi ölmüş. Literatürde, kedilere bu hastalığın bulaşması konusundaki bilgi sınırlı. Kedigillerin bu hastalığa duyarlı olduğu bilgileri mevcut. Ama somut olay yok. Almanya'daki olay yeni bir bilgi. Biz de sürekli, hastalık görülen, hastalık şüphesi bulunan hayvanların itlaf edilerek, kedi-köpeğin yememesi için gömülmesini istiyoruz. Bu konuda gerekli tedbirleri alıyoruz. Avrupa'da Ukrayna-Tuna deltasına yönelik kuş göçleri nedeniyle ikinci dalga kuş gribi yaşanıyor. Türkiye'de ise yeni vaka sayısında artış yok." Eker, Yeni Zelanda'daki temasları ile ilgili bir soruya yanıt verirken, özel sektörün talebi olması halinde, bu ülkeden sağlık şartlarına uygun hayvanların Türkiye'ye ithaline izin verilebileceğini kaydetti. Bakan Eker, temasları sırasında, mera ıslahı, hayvan ıslahı konularında Yeni Zelanda ile işbirliği yapılması konusunda ortak karar alındığını da kaydetti.

Manisa'daki tavukçuluk araştırma enstitüsünün tekrar açılıp açılmayacağı yönündeki bir soru üzerine, Bakan Eker, bu enstitünün fonksiyonlarının Bornova enstitüsüne devredildiğini, bu nedenle kapatılan birimin yeniden açılmasının söz konusu olmadığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber