İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

AİHM'den önemli mülkiyet kararı

1.500 azınlık malına içtihat oluşturuyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 02 Ekim 2013 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Yunan vatandaşı oldukları gerekçesiyle kız kardeşlerinden kendilerine miras kalan İstanbul’daki üç binayı alamayan iki kardeşe toplam 5 milyon Euro tazminat ödenmesini kararlaştırdı. Davanın, azınlığa ait İstanbul’daki toplam 1.500 taşınmaz mal için “içtihat” oluşturduğu bildirildi. Yunanistan’ın Katerini kentinde yaşayan Yannis ve Evangelos Fokas isimli iki Yunan vatandaşı, kız kardeşleri Polikseni Pistikas’ın ölümünden sonra kendilerine miras kalan İstanbul’daki üç binayı devralmak istemişler, ancak Ankara bu kişilerin “Yunan vatandaşı” olmalarını gerekçe göstererek binalara el koymuştu.

BEYOĞLU’NDAKİ BİNALAR

Milli Emlak Müdürlüğü’ne devredilen İstanbul’un Beyoğlu semtindeki binalardan biri “iş merkezi” olarak kullanılırken, bir diğeri “Rotary Çocuk Evi” olarak kullanıldı ve üçüncüsü ise restore edilerek satıldı.

68 yaşındaki Yannis ve 65 yaşındaki Evangelos Fokas kardeşler davayı AİHM’e taşıdılar. AİHM, 2009 yılında verdiği kararda, iki kardeşin ‘Mülkiyet Hakkı’nın ihlal edildiğine kanaat getirdi. AİHM dün de bu davayla ilgili tazminatı belirledi. Türk Hükümeti’nin her iki kardeşe toplam 5 milyon Euro tazminat ödenmesini kararlaştıran AİHM, 15 bin Euro da mahkeme masrafı belirledi.

İstanbullu aile evlat edinmişti

Yunanistan doğumlu Polikseni Fokas-Pistikas, 1943 yılında 11 yaşında iken İstanbul’da yaşayan Türk vatandaşı Apostolos-Elisavet Pistikas çifti tarafından evlat edinildi. Polikseni’ye 23-25 milyon euro kadar menkul ve gayrimenkul servet kaldı. Akli melekelerini kaybettiği teşhisiyle Balıklı Rum Hastanesi’ne sevk edildi. Yunanistan’da yaşayan kardeşlerinin (Evangelos ve Yiannis Fokas) vasi tayin edilmeleri talebi ise kabul edilmedi. 1997 yılında Polikseni’nin tüm gayrimenkulleri hazineye geçti. Yaşlı kadının, 2000 yılında ölmesinin ardından kardeşleri 2002’de AİHM’e başvurdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber