Türk Sağlık-Sen'den YÖK kararına savaş

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Mart 2006 16:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK KARARINA KARŞI MÜCADELE BAŞLATTIK

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi Yetkilileri, Memurlar.net sitesinde yayınlanan "AÖF Sağlık Programında Okuyanlara Kötü Haber" haber doğrultusunda ,Toplu Görüşme Sekreterliği, Laborant ve Veteriner Sağlık Programının sağlıkla ilgili bir üst öğrenim olmadığı yönünde karar veren YÖK'e bir yazı yazarak bu bölümün eskiden olduğu gibi sağlık hizmetleri sınıfına dahil edilmesini istedi.

YÖK aldığı bir kararla Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programını bitiren sağlık çalışanlarını mağdur etti.

Üniversiteler arası Kurul Başkanlığının da görüşü doğrultusunda alınan kararla Laborant ve Veteriner Sağlık Programları sağlıkla ilgili üst öğrenim olmaktan çıkarıldı. Bu durum sağlık çalışanlarında tereddütlere ve huzursuzluğa yol açınca Tark Sağlık-Sen Genel Merkezi harekete geçti. Yetkililerle şifahi görüşmeler yapan Türk Sağlık-Sen, anılan programın sağlıkla ilgili üst öğrenim olarak değerlendirilmesi için YÖK Başkanlığına da bir yazı yazdı.

Ayrıca sendika tarafından hazırlanan dilekçe örneği, Türk Sağlık-Sen'in Türkiye genelindeki şubeleri aracılığıyla sağlık çalışanlarına ulaştırılacak. Mağdur sağlık çalışanları, bu dilekçeleri YÖK'e fakslayarak Türk Sağlık-Sen'in Pazartesi günü yapacağı girişimlere destek olacak. Siz de bu kararın mağdur ettikleri arasında yer alıyorsanız, aşağıdaki örnek dilekçeyi YÖK'ün 0312 266 47 48 Numaralı faksına gönderin.


Yapılacak girişimlere destek olması bakımından hazırlanan dilekçe örneği aşağıda yer almaktadır.

FAKSLANACAK DİLEKÇE ÖRNEĞİ

T.C.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI'NA
ANKARA

...../..../..... tarihinde Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programından başarıyla mezun oldum.Bugüne kadar söz konusu programın sağlıkla ilgili mesleki bir üst öğrenim kabul edilmesi nedeniyle özel hizmet tazminatı, ek gösterge ve yan ödemelerden faydalandım.
Ancak 09.02.2006 tarih ve 002216 sayılı yazınızla söz konusu programın sağlık çalışanları için mesleki bir üst öğrenim sayılamayacağına karar verilmiştir.Bu durum, kazanılmış haklarımın yok olması sonucunu doğurarak mağduriyetime neden olmaktadır.

Bu itibarla Laborant ve Veteriner Sağlık Programında görülen derslerin müfredatlarının sağlıkla ilgili olduğu göz önüne alınarak söz konusu programın sağlıkla ilgili bir üst öğrenim olarak kabul edilmesi ve bu suretle mağduriyetimin giderilmesi hususunda gereğini saygılarımla arz ederim...../..../.....


Adres: Ad-Soyad
İmza


TÜRK SAĞLIK-SEN'İN YÖK'E YAZDIĞI YAZI

T.C.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI'NA
ANKARA

İlgi: 09.02.2006 tarih ve 2216 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınızda:"Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programının, sağlık çalışanları ( ebelik, hemşirelik, sağlık memuru, laboratuar teknikeri ) için mesleki bir nitelik taşıyıp taşımadığı veya mesleki bir üst öğrenim sayılıp sayılamayacağı konusu 03.02.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında görüşülmüş ve 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 43/b maddesi uyarınca, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığının görüşü de dikkate alınarak, söz konusu programın sağlık çalışanları için mesleki bir üst öğrenim sayılamayacağına karar verilmiştir." Denilmektedir.

Ancak söz konusu bölümün sağlıkla ilgili bir üst öğrenim sayılması gerektiği düşünülmektedir.Şöyle ki;

1-) Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programının 1.sınıfında; temel bilgi teknolojileri, tıbbi biyoloji ve genetik, suni tohumlama, hayvan fizyolojisi, genel mikrobiyoloji ve immunoloji ve hayvancılık bilgisi 2.sınıfında ise Çevre sağlığı, hayvansal ürünler teknolojisi, genel hayvan hastalıkları ve laboratuar teknikleri ve gereçleri dersleri verilmektedir.

2-) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36.maddesinin "SAĞLIK HİZMETLERİ VE YARDIMCI SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI" başlığını taşıyan III.bendinde:"Bu sınıf, sağlık hizmetlerinde ( Hayvan sağlığı dahil ) mesleki eğitim görerek yetişmiş olan tabip, diş tabibi, eczacı, veteriner hekim gibi memurlar ile bu hizmet sahasında çalışan yüksek öğrenim görmüş fizikoterapist, tıp teknoloğu, ebe, hemşire, sağlık memuru, sosyal hizmetler mütehassısı, biyolog, psikolog, diyetçi, sağlık mühendisi, sağlık fizikçisi, sağlık idarecisi ile ebe ve hemşire, hemşire yardımcısı, ( Fizik tedavi, laboratuar, eczacı, diş anestezi, röntgen teknisyenleri ve yardımcıları, çevre sağlığı ve toplum sağlığı teknisyeni dahil ) sağlık savaş memuru, hayvan sağlık memuru ve benzeri sağlık personelini kapsar." Hükmü yer almaktadır.

3-) Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programının, 09.02.2006 tarih 2216 sayılı yazınıza kadar sağlıkla ilgili mesleki bir üst öğrenim kabul edildiğinden dolayı bu programdan mezun olan personeller özel hizmet tazminatı, ek gösterge ve yan ödemelerden faydalanmışlardır.Bu durum söz konusu mezunlar açısından kazanılmış bir hak teşkil etmektedir.Zira bugüne kadar ilgili bölümü tercih eden personel, bu bölümün sağlıkla ilgili bir üst öğrenim kabul edildiğini ve özlük haklarında ilave katkı sağlayacağını düşünerek bu tercihte bulunmuştur.

4-) Ayrıca Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programı yanında aynı okulun Sağlık Kurumları İşletmeciliği Önlisans bölümünün de sağlıkla ilgili bir üst öğrenim olarak kabul edilmesi gerekmektedir.Zira bu bölümün sağlık hizmetleri sınıfına girdiğine dair birçok mahkeme kararı bulunmaktadır.Yine 2.maddede ileri sürdüğümüz gerekçeler bu bölümden mezun olanlar için de geçerlidir.

Yukarıda açıklanan gerekçelerin tümünün birlikte değerlendirilmesi neticesinde Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programında görülen derslerin sağlıkla ilgili olması, 657 sayılı DMK'nun 36/III. Maddesi gereğince söz konusu programdan mezun olanların Sağlık Hizmetleri Sınıfında yer alması ve hukukun genel ilkelerinden olan "kazanılmış hak" ilkesinin ihlal edilmesi nedeni ile Laborant ve Veteriner Sağlık Programının sağlıkla ilgili mesleki bir üst öğrenim olarak kabul edilmesi gerektiği kanaati ortaya çıkmaktadır.

Bu itibarla söz konusu kararın değiştirilerek halen çalışmakta olan sağlık personellerinin mağduriyetini gidermek üzere ilgili programın sağlıkla ilgili mesleki bir üst öğrenim olduğuna dair karar verilmesi hususunda gereğinin yapılmasını önemle arz/rica ederiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber