19 yıllık kan davası barışla sonuçlandı

BATMAN'ın Sason İlçesi Yücebağ Beldesi'nde 1994 yılında iki aile arasında çıkan ve 6 kişinin öldüğü, 20 kişinin de yaralandığı silahlı kavganın ardından başlayan kan davası, barış yemeğiyle noktalandı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 04 Ekim 2013 19:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
19 yıllık kan davası barışla sonuçlandı

Batman Valisi Yılmaz Arslan, "Bazı meseleleri de çözmemiz gerekiyor. Gelin hep birlikte bölgemizi sulh ile çiçek bahçesine dönüştürelim. Bu bir adımdır" dedi.

Sason İlçesi Yücebağ Beldesi'nde 1994 yılında bir birleriyle akraba Çetinkaya ve Bil aileleri arasında çıkan silahla kavgada döneminde Belde Belediye Başkanı SHP'li Sıddık Çetinkaya, Hüseyin Bil, Mustafa Bil, Sabri Onuş, Sıddıka Çetinkaya ve Faruk Çetinkaya ölürken, 20 kişi de yarlandı. Aileler arasında yıllardır süren kan davası bölgenin ileri gelenlerinin araya girmesiyle bugün verilen Batman'da verilen barış yemeğiyle son buldu.

Yemeğe Batman Valisi Yılmaz Arslan, Batman AK Parti Milletvekili Ziver Özdemir, Diyarbakır AK Parti eski Milletvekili İhsan Arslan, Batman eski Milletvekili Ahmet İnal, Şanlıurfa eski Milletvekili Faruk Bayrak, Sason Kaymakamı Cihat Arık, AK Parti İl Başkanı Murat Güneştekin, İl Müftüsü Hasan Çağlar, kanaat önderleri ile aileler katıldı.

Barış yemeği öncesinde konuşan İl Müftüsü Hasan Çağlar, sulh içinde yaşamın dini bir görev olduğunu belirterek, "İki aile arasındaki anlaşmazlığın giderilmesinde emeği geçenleri kutluyoruz. Kardeşlerimiz, iman kardeşliğini düşünerek barışa yanaştılar. Kavgaların devamında kimseye bir faydası yok. Bu anlamlı barış, yeni cinayetleri de önlemiş oldu. Bu sulh manzaraları huzuru da getiriyor" dedi.

Barış heyetini adına konuşan Diyarbakır Ak Parti eski Milletvekili İhsan Arslan, barışın sağlanmasında emeği geçenleri kutladığını belirterek, "Uzun süredir devam eden bu husumette yeni olaylar yaşanmamışsa yine bunu taraflara borçluyuz. Aileler en azından gençleri önünü kesmeyi başarmışlar. En kötü barış bile kavga ve savaştan iyidir. İki taraf da çocuklarının geleceği için yaptıkları bu tercihlerini alkışlıyoruz. Barış ortamında iki tarafın rızası ve kabulü olamaz. İki taraftan ricamız, bu sulhu korumaları ve sulha gölge etmemeleridir. Hepiniz akrabasınız, dayı ve amcalarsınız. Huzur artık elinizde. Dedikodulara kulak tıkayın. Bugün atılan yolun devamını getirin, lütfen duygularınıza yenik düşmeyin" dedi.

Vali Yılmaz Arslan, barışın gerçekleşmesinde katkısı olanlara şükranlarını sunduğunu ifade etti. Barış sürecinde bölgedeki güzel gelişmelere Yücebağ Beldesi'ndeki davanın da eklendiğini söyleyen Arslan, "Yaklaşık 20 yıla yakın süreyi kapsayan bu olayın sulhla sonuçlanması takdire şayandır. Ülkemiz, bölgemiz ve ilimizin sulha ihtiyacı var. Hükümetimiz, 30 yıldır süren çatışmalı süreci sulhla çözmeyi tercih etti. Allah'a şükür, 10 aydır bölgemizde güzel şeyler oluyor. Artık zamanımı güvenlik meselesi yerine daha çok eğitim ve diğer önemli işlere ayırıyorum. Bazı meseleleri de çözmemiz gerekiyor. Gelin hep birlikte bölgemizi sulh ile çiçek bahçesine dönüştürelim. Bu bir adımdır" dedi.

Yücebağ Beldesi'nin Bağımsız Belediye Başkanı Atilla Çetinkaya, 12 yaşında iken babası SHP'li Belediye Başkanı Sıddık Çetinkaya'nın olayda yaşamını yitirdiğini söyledi. Çetinkaya, "Olay yaşandığında 12 yaşındaydım. Şimdi 34 yaşındayım. Beldemizde barışın gerçekleşmesinde emeği geçen barış heyetine sonsuz teşekkür ediyoruz" dedi.

Yücebağ Beldesi'nin ilk Belediye Başkanı Mehmet Ali Yücebağ da beldedeki husumetin barışla sonuçlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Olay nedeniyle bir yıl 15 gün cezaevinde yattığını belirten Yücebağ, "Yaklaşık 20 yıldır İstanbul'dayız. Kan davası nedeniyle uzun süredir beldeden uzak kaldık. Beldeye barışın gelmesinin sevincini yaşıyoruz" dedi.

Barış törenin ardından bir araya gelen Bil ve Çetinkaya aileleri, törene katılanlarla birlikte Kuran-ı Kerim önünde el sıkışıp tokalaştı. Ardından da bin kişiye barış yemeği verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber