Dilekçe Komisyonu'ndan denetmenler lehine karar

Maliye Bakanlığı Muhasebe ve Milli Emlak Denetmenlerinin Mağduriyeti Meclis Dilekçe Komisyonu Genel Kurul Kararıyla tescillendi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Ekim 2013 14:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dilekçe Komisyonu'ndan denetmenler lehine karar

Edip Üzen/memurlar.net

2011 yılında hükümetin Meclisten aldığı yetki çerçevesinde çıkarılan birçok Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) çoğu kamu idaresinin idari teşkilat yapısı değiştirilerek yeniden yapılandırılmıştı. Bu değişiklikler sonrasında kamu yönetiminde bazı yenilikler yapılmakla birlikte çoğu bakanlıkta kadimden beri yerine oturmuş olan taşlar yerinden oynatılarak çalışma barışının bozulmasına kadar varan deprem etkisine neden olmuştu. Bu deprem etkisinin hissedildiği bakanlıklardan biri de kuşkusuz ki Maliye.

646 ve 659 sayılı KHK'lar ile bakanlıkta çalışan denetim elemanları aleyhine bir durum oluşturuldu. Ve bu düzenlemelerden en büyük zararı Muhasebe ve Milli Emlak Denetmenleri gördü. 646 sayılı KHK ile merkezi denetim elemanı olan Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları ve Gelirler Kontrolörleriyle "Vergi Müfettişi" unvanı altında birleştirilerek doğrudan Maliye Bakanına bağlı Vergi Denetim Kuruluna bağlanan vergi denetmenlerinin özlük hakları ciddi oranda artarak durumları düzeltilmişti. Bu düzenlenmenin ardından emsalleri muhasebe ve milli emlak denetmenleri, benzer bir düzenlenmenin kendileri içinde yapılmasını beklerken 659 sayılı KHK ile yaşanan talihsiz bir değişiklikle, denetimini yaptıkları birimlerde görevli muhasebe ve milli emlak uzmanlarıyla "Defterdarlık Uzmanı" unvanında birleştirilerek mağduriyete uğradılar. Kaldı ki bu denetmenlerle birleşen muhasebe ve milli emlak uzmanlarının maaşları denetmenlerin seviyesine çıkarılarak sabit görev yapmaları sağlanırken özlük hakları benzerlerine göre ciddi oranda nispeten gerileyen muhasebe ve milli emlak denetmenleri eskiden olduğu gibi yurdun dört bir yanında belli sürelerle yer değiştirerek görev yapma (rotasyon) mükellefiyetine tabi tutuldular.

Denetmenler, yapılan haksızlığın ortaya çıkarılarak adaletin tesisi için Anayasa Mahkemesinin 659 sayılı KHK'nın iptalini beklerken umduğunu bulamadılar ve işlerinden ödün vermeden haklı mücadelelerini devam ettirerek çalışmalarını sürdürdüler.

Yaşanan mağduriyet Meclis Dilekçe Komisyonu Genel Kurul Kararıyla tescillendi. (Karara http://www.tbmm.gov.tr/komisyon/dilekce/belge/kararlar/d24/gkcetvel15.pdf linkinden ulaşılabilir.)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu Muhasebe ve Milli Emlak Denetmenlerince yapılan kişisel başvuruları görüştü. Nihai olarak emsalleri vergi denetmenleri lehine yapılan düzenlemeleri dikkate alarak 659 sayılı KHK ile muhasebe ve milli emlak denetmenleri aleyhine bir durumun ortaya çıktığını ve düzeltilmesi gerekçesiyle yasal düzenlenme yapılmak üzere konunun Başbakanlığa ve Maliye Bakanlığına iletilmesine oybirliğiyle karar verdi. Böylece kanunkoyucu yaşanan mağduriyetin giderilmesini resmen yürütme organından istemiş oldu.

Şimdi konu, Başbakanlığın ve Maliye Bakanlığının gündeminde...

Adaletin yerini bulmasını beklemekte olan Muhasebe ve Milli Emlak Denetmenleri, umutla ilgililerin Meclis kararının gereğini yapması için beklemekteler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber