Ankara'da 25 bin insana ekmek kapısı olacak yeni bir kent doğuyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2006 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükşehir Belediye İnşaat, Emlak, Mimarlık ve Proje A.Ş (TOBAŞ) Genel Müdürü Ferhat Ertürk, Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmaları çerçevesinde Esenboğa Protokol Yolu çevresinde hiç denenmemiş bir anlayışla yönetilecek yeni bir kent doğacağını söyledi.

Ertürk, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, protokol yolu çevresinde bir akıllı kent inşa edileceğini ve yaşayanların doğum günlerinden evlilik yıldönümlerine, otomobili olup olmadığından sigara içip içmediğine kadar tüm bilgilerinin depolanıp yakından ilgilenileceğini ifade etti.

Projenin tamamının kentsel tasarımının bittiğini söyleyen Ertürk, projeleri TOKİ'ye teslim ettiklerini, TOKİ'nin projeleri kendi teknik şartname mantığına uygun şekilde hazırlamasının ardından bir ihale sürece yaşanacağını ve konut inşaatlarına başlanacağını anlattı.

Proje alanı içinde bulunan rekreasyon alanının tüm uygulamasının Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu anımsatan Ertürk, projeyle ilgili çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini, Karacaören bölgesindeki 480 konutun kalan işlerinin 1 ay içinde tamamlanarak, hak sahiplerine teslim edileceğini bildirdi.

ASKİ'nin makine parkında bulunan iş makinelerini de devreye soktuklarını anlatan Ertürk, bölgenin imar yollarının bu şekilde daha hızlı açıldığını anlattı.

''25 BİNDEN FAZLA İNSAN BURADA EKMEK YİYECEK''

Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin Ankara'ya sağlayacağı prestijin yanı sıra çok büyük bir istihdam yaratacağını kaydeden Ertürk, ''İnşaat, mobilya, altyapı gibi sektörlerde çalışan binlerce insan burada para kazanacak. Bu insanların ailelerini de hesaplarsanız 25 binden fazla insan buradan ekmek yiyecek'' dedi.

Projenin tamamlanmasının ardından bölgede 70 ile 80 bin arasında insanın yaşamaya başlayacağını anlatan Ertürk, ''Belki burası yeni bir belediye olarak dizayn edilecek. Bir kent düşünün; sıfırdan tasarlayıp, projelendirip oluşturuyorsunuz. Burada ortaya çıkacak 20 bin konutlu yeni kent hiç denenmemiş bir anlayışla yönetilecek'' diye konuştu.

Yeni kentin her noktasının planlı projeli inşa edileceğini belirten Ertürk, şöyle devam etti:

''Bunu bir de belediyelik haline getirdiğinizi düşünün, her noktasından haberdar olduğunuz ve kontrol edebildiğiniz bir kent düşünün. Akıllı kent gibi. Burası Türkiye'de en iyi idare edilen yerleşim alanı olacak. Burasını güvenliğiyle, yeşilliğiyle her şeyini sıfırdan düzenliyorsunuz. Kanalizasyon sisteminde çıkacak bir arızadan anında haberiniz olacak ve müdahale edeceksiniz. Burası Türkiye'de bir tane olacak.

Yani, burada bir akıllı kent inşa edilecek ve yaşayanların doğum günlerinden evlilik yıldönümlerine, otomobili olup olmadığından sigara içip içmediğine kadar tüm bilgileri depolanıp yakından ilgilenilecek.'' Yeni kentin bilgisayar teknolojileri sayesinde kontrol altında tutulacağını ifade eden Ertürk, kişisel bilgiler derlemek için ASKİ'nin ve EGO'nun abone kayıtlarından da faydalanılacağını söyledi.

Ertürk, ''Kısaca, burada yaşayan vatandaşı tanıyacağız. Onların fakir mi zengin mi olduğunu bileceğiz. Bu insanlarla ona göre ilişki kuracağız'' dedi.

SOSYAL ALANLAR

Ertürk, bölgeye proje kapsamında 5 bin kişi kapasiteli kongre merkezi, beş yıldızlı 2 otel, düğün, nikah, tanıtım ve sergi salonları, alışveriş merkezi, golf sahası ve spor tesisleri, ilköğretim okulu, lise, sağlık ocağı, restoran, kafe, pastane ve amfilerin yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi kabul salonu ile konukevinin inşa edileceğini anlattı.

Bölgede yaşlılar için hazırlanacak aktivite merkezinde ise spor alanları, hobi bahçesi, termal havuzun bulunacağını belirten Ertürk, kadınlar için de spor yapabilecekleri ve çeşitli kurslara katılabilecekleri benzer aktivite merkezi hazırlanacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber