Bağ-Kur, 150 bin emeklinin maaşını ayağına götürecek

Haber Giriş : 15 Mart 2006 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birikmiş alacaklarının tahsili için PTT ile anlaşmaya varan Bağ-Kur, emeklilerine maaş ödemelerinin de postanelerden gerçekleştirilmesi için el sıkıştı.

Yapılan anlaşmayı bir adım ileri götüren Bağ-Kur, 65 yaş ve üzeri emeklilerinin maaşlarının evlerine kadar götürülmesini de sağlıyor. Buna göre yoğunluğu köylerde olmak üzere sayıları 150 bine ulaşan emekliler, maaşlarını 1 YTL kesinti karşılığı evlerinde teslim alacak. Projenin sosyal tarafına dikkat çeken Bağ-Kur Genel Müdürü Saner Güngör, ?Özellikle köylerde oturan birçok emeklimiz artık maaşını alma derdi ve telaşına düşmeyecek. Aldığı maaşın önemli bir bölümünü yol masrafı olarak harcamayacak.? değerlendirmesinde bulundu. Kamuoyunda prim affı olarak bilinen son düzenlemeyle Bağ-Kur'a borçlu olanlara 60 ay taksit imkanı getirildi. Bu sayede kurumun 16,7 milyar yeni liraya ulaşan toplam alacağının yüzde 50'sini geri toplaması hedefleniyor. Tahsilat oranını yüksek tutmak isteyen kurum, ödemelerde sıkışıklık yaşanmaması için şubat sonunda PTT ile ?prim tahsilatı' anlaşması imzalamıştı. Anlaşma, kuruma dilekçe ile müracaat eden yaşlılık, malullük ve ölüm aylıkları alanların maaşlarını postanelerden tahsil etmelerine de imkan tanıyordu.

Benzer uygulamayı Emekli Sandığı 2002' den bu yana uyguluyor. Ancak çiftçilerin de üye olduğu Bağ-Kur'un kırsal kesimdeki ağırlığı projenin bu anlamda ilkler arasında yer almasını sağlıyor. Bu noktaya dikkat çeken Güngör, söz konusu hizmetin ihtiyarlığı yüzünden köyünden çıkmakta zorlanan on binlerce insan için ?hayati önem' taşıdığına vurgu yapıyor. Bağ-Kur ile PTT arasında yapılan protokolde, maaşın evde sahibine teslim edilmesi devlet güvencesi altına alınıyor. Bağ-Kur Genel Müdürü, ?İl ya da ilçe merkezindeki insanlar zorlansalar da bir şekilde maaşlarını çarşıya çıkarak alabiliyor. Ancak köyde oturanlar aynı değil. 65 yaşın üzerindeki bir insanın köyden ilçeye gitmesi, gelmesi büyük problem. Bir de maaş kuyrukları var. Oysa bizim yaptığımız anlaşma, maaşın emeklinin ayağına götürülmesini garanti ediyor. Bu, özellikle tarım emeklileri için büyük bir fırsat.? tespitini dile getiriyor. Maaşın evde teslimi karşılığı kesilen 1 YTL'yi postane sembolik olarak tahsil edecek. Bunun dışında herhangi bir kesinti yapılmayacak. Bu sayede emeklilerin maaşlarından yol ve yiyecek masrafı yapmaktan kurtulacağını da kaydeden Güngör, ?Emeklimizin eline geçen para zaten belli, cüzi bir miktar. O yüzden yol harcaması maaşın önemli kısmını götürüyordu.? diyor. Sistemin işlemeye başladığını anlatan Güngör, maaşını evinde almak isteyenlerin yazılı olarak başvuru yapmaları gerektiğini belirtiyor. 65 yaş emeklileri maaşlarını artık bankalardan çektikleri günlerde evlerinde alabilecek. Bağ-Kur'dan aldıkları emekli maaşının evlerine kadar getirilecek olması bu durumdaki emeklileri de sevindirdi. Afyon'un Sinanpaşa ilçesi Güney köyünde yaşayan 67 yaşındaki Arif Yetişkin, ?Bunu akıl ederek bizi büyük zahmetten kurtaranlara teşekkür ederim. Hemen gidip başvurumu yapacağım.? diye konuştu. Emekli maaşını almak için 45 kilometre yol gitmek zorunda kaldığını anlatan Yetişkin, ?1 yeni liralık kesintiye dünden razıyım. Çünkü ilçeye gidip gelmek için 20 lira veriyorum.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber