Meclis'te 'Devletin memuruna AB maaşı olur mu' kavgası

Haber Giriş : 17 Mart 2006 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB'nin 200 milyon Euro'luk fonunu kullanmak için kurulacak Merkezi Finans ve İhale Birimi'nde çalışacak personelin maaşlarını 3 yıl AB Temsilciliği'nin belirlemesi planı Meclis'i karıştırdı. TBMM Dışişleri Komisyonu'nun üyeleri, "onur kırıcı" bulup, tasarıyı alt komisyona havale etti.

HÜKÜMETİN, 200 milyon Euro'luk AB fonlarını kullanmak üzere oluşturmaya çalıştığı "Merkezi Finans ve İhale Birimi", Meclis'te, "Devletin memuruna AB maaşı olur mu?" krizine yol açtı. Bu kurumun personelinin belirlenmesi ve maaşının ödemesinde 3 yıllığına AB Temsilciliği'ne yetki verildiği de ortaya çıkınca, TBMM Dışişleri Komisyonu'nun AKP ve CHP'li üyeleri, "onur kırıcı" diyerek kabul etmedikleri tasarıyı alt komisyona havale ettiler.

TÜRKÇESİ YOK MU: Dışişleri Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde hazırlanan "Finans ve İhale Biriminin Kuruluşuna İlişkin Türkiye Hükümeti ile Avrupa Komisyonu Arasındaki Mutabakat Zaptına 1 No'lu Ekin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı"na ilk itiraz "dili" ve "başlığı" konusunda geldi. Sadece İngilizcesi olan metne, "Türkçesi yok mu" diye itiraz edildi, bürokratların "yetişmedi" yanıtı üzerine, bazı komisyon üyeleri, "Biz sömürge devleti miyiz" tepkisini gösterdi. İkinci itiraz ise, tasarının başlığında, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti" yerine "Türkiye Hükümeti" ifadesinin kullanılmasına geldi. Komisyon üyeleri, "Türkiye, Cumhuriyet değil mi" tepkisinde bulundu.

AB MEVZUATI OLUR MU: CHP'li Onur Öymen, "Fon kullanımına ilişkin ihalelerde Türkiye'nin milli ihale yasası yerine AB ihale sistemi esas alınıyor. O zaman Türkiye'de iki ihale sistemi yürürlükte olacak. Bir ihtilaf çıkarsa ne olacak? Kurumun teşkilat şeması, yönetici sayısı ve çalıştırılacak personelde Türkiye'deki AB temsilciliğinin onayı öngörülüyor. Devlet yapılanmasında yabancılara bu şekilde söz hakkı tanıyamazsınız. Çalıştırılacak sözleşmeli personelin maaşının AB fonlarından ödenmesi öngörülüyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin 15-20 memuru tayin edecek parası yok mu" dedi. Bürokratlar ise "AB'nin verdiği paraların tahsisini, personel eksikliğinden yetiştiremiyoruz. Kadromuz yok. Diğer kurumlardan istiyoruz, kıskanç davranıp vermiyorlar. Onun için, çalıştıracağımız sözleşmeli personelin maaşını AB'nin bize verdiği bir miktar var, oradan ödeyeceğiz" savunmasını getirdi.

DOĞRU DÜRÜST HAZIRLAYIN: Komisyon üyelerinden bürokratlara, "Türkiye'nin yetişmiş yüzlerce insanı var. Devlet kuruluşlarından toplama adam isteyeceğinize onları alın" uyarısı geldi. CHP'liler, "Önce doğru dürüst bir metin hazırlayıp getirsinler" diyerek tasarının Dışişleri'ne iade edilmesini istediler, ancak AKP'lilerin oylarıyla tasarı, AKP'li Ramazan Toprak başkanlığında oluşturulan alt komisyona havale edildi.

Polis ve din adamına 100 YTL zam geliyor

POLİS ve din adamına aylık 100 YTL zam geliyor. Teknik hizmetler sınıfında çalışanlara ayda 90 YTL ek özel hizmet tazminatı getirilirken, öğretmenlerin ek ders ücretleri de 5 YTL'ye çıkarılıyor. Ek ödeme alamayan memurlara Ocak'tan itibaren 40, Temmuz'dan itibaren de 40 olmak üzere toplam 80 YTL ödeme yapılmasını öngören yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerine dün de devam edildi. AKP'lilerin önergeleriyle 3. maddede yapılan değişiklikle, teknik hizmetler kadrosunda görev yapanların özel hizmet tazminatı gösterge rakamı yükseltilerek, kamu kurum ve kuruluşlarında mimar, mühendis ve teknik hizmetler sınıfında bulunan ve açık mahallerde fiilen çalışan personele, kurum ayrımı yapılmaksızın ayda yaklaşık 90 YTL ek özel hizmet tazminatı verilmesi benimsendi.

POLİSE-İMAMA 100 YTL

Din görevlilerinin alacağı tazminattan, Diyanet İşleri Başkanlığı genel idari hizmetler kadrosunda çalışan personel de yararlanacak. Öğretmenlerin ek ders ücretlerinin de 3.6 YTL'den 5 YTL'ye çıkarılması öngörüldü. Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan avukatlar ile hukuk müşavirlerinin ücretleri, 10.000 gösterge rakamı üzerinden hesaplanacak.

ASKERE 10 PUAN:

Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde görevli sivil memurların özel hizmet tazminatı gösterge rakamları 10 puan yükseltilecek.

HAKİM VE SAVCILARA MESAİ ARTIŞI:

Mesaileri dışında, genel tatil günlerinde veya hafta sonu nöbet tutan adli yargı hakim ve cumhuriyet savcıları ile bunlarla birlikte nöbet tutan personelin nöbet ücretleri artırılacak.

EK DERS ÜCRETİ:

Öğretmenlere, hazırlık ve plan çalışmaları karşılığında, haftada üç saati geçmemek kaydıyla; aylık ve ücret karşılığı okuttukları her 10 saat için bir saat ek ders ücreti ayrıca ödenebilecek.

Memur zammında 'Sadaka' tartışması

TBMM'de devam eden Memur ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması Hakkında Kanun Tasarı görüşmeleri "sadaka" polemiğine sahne oldu. CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü, zam oranlarıyla ilgili "Sadaka zamlarını, peynir ve simitteki artışla kıyaslamayın" diye konuştu. Anavatan Partisi Erzurum Milletvekili İbrahim Özdoğan ise zamları "çerez parası" olarak niteledi ve "Memur, zekatlık duruma gelmiştir" iddiasında bulundu. Sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise eleştirileri, "Tasarı bütçeye 2 milyar YTL'nin üzerinde yük getirmiştir. Bu kadar yüksek meblağ karşısında, 'sadaka' gibi tabirler pek uygun olmuyor" sözleriyle cevapladı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber