İşsizlik sigortası tazminata gidecek

Haber Giriş : 17 Mart 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzun zamandır gündemde olan kıdem tazminatı yüküne çözüm, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan bulundu. Sanayi Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı taslağa göre, 17 milyar YTL'lik fon ile kıdem tazminatları tasfiye edilecek. Tazminatlar emeklilikte değil her çalışma yılının sonunda ödenecek

SANAYİ Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı, iş güvencesi tasarısı sırasında tartışma konusu olan kıdem tazminatı sorununa çözüm olacak bir formül üzerinde çalışıyor. Hazırlıkları süren taslakla, kıdem tazminatının yerini almak üzere oluşturulan ve ağustos itibariyle 17 milyar YTL'yi aşan bir bütçeye ulaşan İşsizlik Sigortası Fonu değerlendirilecek. İş Kanunu'nun 30. maddesinde değişiklik öngören taslakla, işsizlik sigortası ve kıdem tazminatı birleştirilecek. Ayrıca işletmelerin varlık değerinin çok üzerine çıkmış olan kıdem tazminatlarının tasviye edilmesi ve kıdem tazminatlarının ?yıpranma tazminatı'na dönüştürülmesi amaçlanıyor.

RİSKLERİ BİTİRECEK

TASLAĞIN bu haliyle yasalaşması halinde işçi, çalıştığı şirketin iflası yahut kendi isteğiyle istifa etmesi halinde tazminatını alamama riskinden; işveren ise, varlık değerinin bile çok üzerine çıkan yüksek tazminatları bir anda ödeme zorunluluğu nedeniyle iflasın eşiğine gelmekten kurtulacak. Tazminatlar, artık emekli olunurken değil, her çalışma döneminin sonunda ödenecek. Böylece, sadece yaş haddinden emekliye ayrılma, kadınlarda evlendikten yahut anne olduktan sonra bir yıl içinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirme ya da askerlik nedeniyle iş akdini sonlandırma gibi hallerde tek kalemde tazminat alabilme dönemi de bitmiş olacak.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber