Merkez Bankası müdürleri emekli olmak için sıraya girdi

Haber Giriş : 17 Mart 2006 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Süreyya Serdengeçti'nin görev süresinin biterek emekliye ayrılmasının ardından Merkez Bankası'nda (MB) dengeler yerinden oynadı. Vekaleten başkanlığa getirilen Erdem Başçı'nın asaleten atanıp atanmayacağı hala şüpheli. Konuyla ilgili değişik yorumlar yapılıyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Başçı'nın atamasını baştan onaylamaması 'atanmama' ihtimalini güçlendirdiği yorumlarına neden oldu.

Vekil başkanın atamasına red

Ayrıca Sedef Ayalp'in yerine, Başçı'nın vekaleten başkanlığı yürütürken Rifat Günay'ı başkan yardımcılığına önermesi ve atamanın yapılmasına yönelik tartışmalar da sürüyor. Vekil başkanın yaptığı başkan yardımcısı atamasının hukuki olarak tartışmalı hale geldiği belirtiliyor. Personel Genel Müdürlüğü'nün, bu atama için müzekkere (görüş) hazırlamayı reddettiği öğrenildi. Personel Genel Müdürlüğü'nün vekil başkanın başkan yardımcısı öneremeyeceği gerekçesiyle durumu hukuka aykırı bulduğu kaydedildi. Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Cumhurbaşkanı Sezer'e, Başçı'nın kararnamesi ile birlikte Rifat Günay ve halen Hazine Müsteşar Yardımcısı olan Burhanettin Aktaş ya da Banka Meclisi Üyesi İbrahim Turhan'ın başkan yardımcısı olarak asaleten atanmasına ilişkin kararnameyi götürdüğü belirtildi.

Binay 4 Haziran'da emekli olacak

Bu arada en kıdemli Başkan Yardımcısı Şükrü Binay da dün, 4 Haziran 2006 tarihi itibarıyla emekliliğini istedi. Merkez Bankası'nda 1996 tarihinden bu yana Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Binay'ın 23 Mart tarihinde toplanacak olan Para Politikası Kurulu toplantısına katılmasının ardından 24 Mart tarihinde yıllık izne çıkacağı ve 4 Haziran tarihine kadar birikmiş izinlerini kullanacağı ifade edildi.

Emekli olmak için sıraya girdiler

Binay'ın emekliliğini genel müdürlerin izlemesi bekleniyor. Merkez Bankası Personel Vakfı'nı arayan birçok personelin "Emekli olursam ne kadar ikramiye alırım, ne kadar emekli maaşı alırım" sorusunu sorduğu kaydedildi.

Başkan Yardımcılarından Sedef Ayalp'in 8 Mart tarihi itibarıyla emekli olması, Fatih Özatay'ın 4 Nisan tarihi itibarıyla, Şükrü Binay'ın da 4 Haziran itibariyle emekliliğini istemesi, Erdem Başçı'nın da başkanlığa vekaleti görev dağılımı karışıklığını da gündeme getirdi. Para piyasaları ile fon yönetiminin kadrosundan gelen Süreyya Serdengeçti, bu alanları kendisinde toplamıştı. Yani piyasalar direk Serdengeçti'ye bağlıydı. Ayrıca yine çok önem verilen iletişim politikaları Serdengeçti'nin sorumluluğundaydı. Erdem Başçı ise bankacılıkla ilgileniyordu. Şükrü Binay banknot ve emisyon, Fatih Özatay araştırma, Sedef Ayalp insan kaynakları ile muhasebeden sorumluydu. Şu anda piyasalar konusunda uzman bir yönetici üst kademede bulunmuyor. Çünkü Rifat Günay da Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü'nden getirildi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber