Konut satışlarında bahar canlılığı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2006 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mortgage olarak bilinen ''ipotek bankacılığı'' sisteminin devreye girecek olmasının yanı sıra bankaların verdiği konut faizlerinin daha da düşeceği beklentisiyle, yaklaşık 5 aydır durgunluk yaşanan konut piyasasında ''bahar'' aylarıyla satışlarda yüzde 20 oranında artış gözlendiği bildirildi.

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Emlakçılar Odası Başkanı Burhan Coşkun, geçen yıl bankaların uygun koşullar altında kredi sağlamasıyla vatandaşların gayrimenkule yönelmesi sonucu sektörde adeta patlama yaşandığını hatırlattı.

Ancak, 2005'in Ekim ayından bu yana vatandaşların ''Mortgage devreye girer mi, banka faizleri daha da düşer mi?'' sorusunu aklına getirmesiyle satışların bir anda durduğunu anlatan Coşkun, ''Faizler yüzde 1'in altına kadar indi. Şartların fazla değişmeyeceğini gören vatandaşlar, bahar ayıyla birlikte yeniden gayrimenkule yönelmeye başladı'' dedi.

Coşkun, imkanı olanların ''Evimi alayım'' demeye başlamasıyla birlikte Mart ayında konut satışlarında yüzde 20 oranında artış gözlemlediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Emlak piyasasında yaklaşık 5 aydır yaprak kımıldamıyordu. Ancak, bahar aylarıyla birlikte satışların artmaya başlaması hem alıcıların hem de satıcıların yüzünü güldürmeye başladı. Konut satışlarının önümüzdeki aylarda da artış göstereceğini umuyoruz.'' Yaşanan durgunluğa karşın konut fiyatlarında herhangi bir düşüş olmadığını anlatan Coşkun, ''Türkiye'de bir şeyin fiyatının yükselip ardından düştüğü az görülmüştür. Bu yönde beklentisi olan vatandaşlara tavsiyemiz, şartları uyuyor ve ihtiyaçları var ise konutlarını bir an önce almaları yönünde'' diye konuştu.

Geçen yıl gelen aşırı talep karşısında mevcut stokların tükendiğini de ifade eden Coşkun, yaklaşık 5 yıldır konut üretilmeyen Adana'da son bir yıldır konut üretimine başlandığını, kentin konut ihtiyacının 15 bin civarında olduğunu kaydetti.

Coşkun, vatandaşların konut alırken, yapı denetimi olup olmadığının yanı sıra, mevkisine, güneş alıp almadığına baktıklarını, villa tipi konutlardan çok apartman dairelerinin tercih edildiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber