Çelik de eğitimden şikayetçi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2006 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Meslek seçimi birey açısından hayati bir öneme sahiptir. Ancak mevcut eğitim sistemimizde, meslek seçimi 15-16 yaşlarında gerçekleşmekte ve bu yaştaki seçimlerdeki olası isabetsizlikler nedeniyle ileriki yıllarda bir çok kişinin meslek değiştirme düşüncesi içerisine girmesi kaçınılmaz olmaktadır. Nitekim Bakanlığımıza bu yönde birçok başvuru olmuş, bu başvurular genelde orta öğretim kurumlarından mezunlar tarafından yapıldığı gibi mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından ve hatta yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlarca da yapılmıştır" dedi.

Bakan Çelik, CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın soru önergesine verdiği yazılı cevapta, Açık Öğretim Lisesi öğrenci sayısı içindeki imam hatip lisesi programından öğrenci oranı yüzde 3.3 olduğunu belirterek, "Diğer meslek liselerinin programlarından öğrenci oranı ise yüzde 19.1 olup, anılan yönetmeliğin, imam-hatip lisesi çıkışlılar için değiştirildiği iddiasının gerçekle ilgisi bulunmadığı gibi üniversite önündeki yığılmaların artması da söz konusu değildir. Kaldı ki Anadolu Üniversitesi tarafından yıllardan beri açık öğretim programları uygulanmakta olduğu ve uzaktan eğitim yoluyla insanların 2. bir diplomaya da sahip olabildikleri bilinmektedir" ifadelerine yer verdi.

Milli Eğitim Temel Kanunu'nda vurgulandığı gibi meslek seçiminin birey açısından hayati bir öneme haiz olduğunu belirten Çelik, şu ifadelere yer verdi:
"Meslek seçimi birey açısından hayati bir öneme sahiptir. Ancak mevcut eğitim sistemimizde meslek seçimi 15-16 yaşlarında gerçekleşmekte ve bu yaştaki seçimlerdeki olası isabetsizlikler nedeniyle ileriki yıllarda bir çok kişinin meslek değiştirme düşüncesi içerisine girmesi kaçınılmaz olmaktadır. Nitekim Bakanlığımıza bu yönde birçok başvuru olmuş, bu başvurular genelde orta öğretim kurumlarından mezunlar tarafından yapıldığı gibi mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından ve hatta yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlarca da yapılmıştır. Bireylerin her zaman her yaşta meslek seçme, değiştirme ve eğitim öğretim düzeyini yükseltmek istemesi kadar tabii bir şey düşünülemez. Bu yönetmelikte hayat boyu eğitime uygun olarak, bireylerin meslek sezme, değiştirme ve eğitim öğretim düzeyini yükseltme isteklerinin de önü açılmış ve ortaöğretim kurumlarından ayrılanlar ve mezun olanların yanında bir yüksek öğrenim kurumundan ayrılan ve mezun olanlara, şartlarını yerine getirdikleri takdirde Açık Öğretim Lisesinden mezun olma hakkı verilmiştir. Bakanlığımızca gerçekleştirilen bütün düzenlemelerde üst hukuk kurallarına uygunluk konusunda gerekli hassasiyet gösterilmekte olup söz konusu yönetmelikle gerçekleştirilen düzenlemede de gerekli hassasiyet gösterilmiş ve herhangi bir üst hukuk kuralına aykırılığın olmadığı düşüncesiyle Yönetmelik yayımlanarak uygulamaya konulmuştur. Ancak bir başvuru üzerine Danıştay'ca, anılan yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması kararlaştırılmış ve bu karara Bakanlığımızca itiraz edilmiş olup sonuçlandırılmamıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber