Sürgün belgesi

Haber Giriş : 19 Mart 2006 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzun yıllardır Maliye Bakanlığı'nda basın danışmanlığı yapan, üç yıldır Bakan Kemal Unakıtan'a yakın çalışan Salih Yendi, son dönemde yaşanan malvarlığı tartışmasına kurban edildi. Yeni Şafak gazetesinde, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a atfen yayımlanan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın malvarlığına ilişkin haber, sürecin başlangıcını oluşturdu. Malvarlığı açıklamasının skandala dönüşmesi ve giderek iktidarı hedef alması üzerine, AKP çevrelerinin okları basın danışmanı Salih Yendi'ye çevrildi. Yendi'nin haberi yapan muhabiri arayıp 'Bakan'ın bu sözleri söylediğine dair kasetiniz var mı?' diye sorması Unakıtan'ın bu yönde açıklamaları olduğunun teyidi olarak yorumlandı.

Bunun hemen ardından Salih Yendi'nin üniversite öğrencisi olan kızı İrem Yendi'nin, Baykal'ın asistanı olduğuna ilişkin haberler yeniden gündeme getirildi. Yendi'nin eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in yakın çalışma arkadaşı olduğu söylentileri yayıldı. Salih Yendi, artık hedefteki isimdi ve Unakıtan daha fazla direnemedi; danışmanını Gelir İdaresi Başkanlığı'na kaydırdı.

BASIN DANIŞMANINI BASIN MAHVETTİ

Unakıtan'la çok yakın çalışan Yendi'nin, özellikle muhabire 'kaset var mı' diye sorması ve bunun da basına yansıması, hem Unakıtan'ı hem de Erdoğan'ı zor durumda bırakmıştı. Böylece Unakıtan'a 'basın danışmanını değiştir' mesajı verildi. Ancak Unakıtan, Yendi'ye güveniyordu. Bu nedenle ilk aşamada Salih Yendi'ye sahip çıktı. Bu kez Salih Yendi'nin sıkı bir sosyal demokrat olduğu, Temizel döneminde de onunla çok yakın çalıştığı, kızı İrem'in Deniz Baykal'ın asistanı olduğu dile getirilmeye başlandı. Bazı milletvekilleri, konuyu Başbakan Erdoğan'a kadar götürdü.

Vakit gazetesinde köşe yazarı Serdar Arseven'in 3 Mart tarihli yazısı da tuz biber oldu. Arseven, 'Orada, Salih Yendi isimli bir arkadaş var da, nedir, nereden gelmiştir?.. Tam manasıyla CHP'li. Kızı da, CHP lideri Deniz Baykal'ın genç asistanı!.. Salih Yendi, şimdiki bakan Unakıtan'dan önce de, DSP'li Zekeriya Temizel'in adamıydı!.. Temizel'i bilirsiniz; 1 Trilyon Davası'nı başlatan Bakan'dı!.. Bir insan, hem Zekeriya Temizel'e hem de Kemal Unakıtan'a nasıl hizmet verir?' diye yazdı.

SEN HEP BENİM EVLADIM OLARAK KALACAKSIN

Danışmanına ilişkin birbiri ardına gelen baskıları daha fazla taşımak istemeyen Kemal Unakıtan, geçtiğimiz hafta Salih Yendi'yi görevinden aldı. Ara bir formülle, Yendi'yi, Gelir İdaresi Başkanlığı'na basın danışmanı olarak atadı. Unakıtan, Yendi'ye durumu şu duygusal sözlerle anlattı: 'Sen benim evladımsın ve hep öyle kalacaksın.'

'Asistanlığı hak eden birikimli bir kızımız'

YENDİ'NİN 18 yaşındaki kızı İrem'in Deniz Baykal'ın 'siyasi asistanı' olması, gazetelerde şöyle yer almıştı: 'Türkiye'nin en genç siyasi asistanı olarak CHP Meclis Grup toplantılarıyla genel merkez kabullerine katılan İrem, 'öğrenci gözüyle' yaptığı değerlendirmeleri Baykal'a iletiyor. Baykal, kabullerinde İrem'i 'asistanım' diye tanıtıyor; İrem'in kendisine ulaşma azim ve kararlılığını 'takdire değerdi' sözleriyle değerlendiriyor ve 'Asistanlığımı hak edecek kadar birikimli bir kızımız' diyor. İrem ise Baykal'la ilk buluşmasını 'Bacaklarım titredi. Deniz Bey beni (Gel bakalım benimle görüşmek için her yolu deneyen Sevgili İrem) diyerek kapıda karşıladı' diye anlattı.'

Şener getirdi Unakıtan götürdü

SALİH Yendi, 1988 yılında Maliye Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi'nde uzman kadrosunda göreve başladı. Necmettin Erbakan'ın başbakanlığında kurulan 54'üncü hükümette Abdüllatif Şener'in Maliye Bakanı olmasıyla, basın danışmanı olarak görev yaptı. 1996'dan beri bu görevi sürdürüyor. Daha sonra DSP'li Zekeriya Temizel, Nami Çağan ve Sümer Oral'la birlikte çalıştı. Unakıtan Maliye Bakanı olduktan sonra da görevini sürdürdü.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber