CHP'li Vekilin imamdan ricacı: Sakın solculara dinsiz demeyin

Haber Giriş : 19 Mart 2006 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP İstanbul Milletvekili Halil Akyüz, sola karşı önyargılı olmakla eleştirdiği imamlara, "Artık solculara dinsiz demeyin" çağrısında bulundu.
'Derin hocaların çıktığı yer' olarak bilinen Trabzon'un Of ilçesi kökenli CHP milletvekili Akyüz, dün Diyanet-Sen'in düzenlediği panelde, imamların sola karşı tutumlarına tatlı sert eleştiriler yöneltti. Sözlerine, "Diyanet çevrelerinde 'Sosyal demokratlarla solcuların dinle arası pek iyi değildir' diye bir kanı var. Bunu sizinle konuşmamız lazım" diye başlayan Akyüz, kendisinin dinle ilişkisini şöyle anlattı:

"Partim, herhalde Oflu olmam nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi üzerine beni görevlendirdi. Oflunun en cahili bile cenaze namazı kıldırır. Ben de, bütçe konuşmamda, 'Şimdiye kadar hakkına razı imamlar da artık sendikalaşacak ve demokratik haklarını, hatta siyasal haklarını söke söke alacak' demiştim. Bu konuşmayı yaptığım için Diyanet-Sen beni panele davet etti."

'Dini aleyhte kullandınız'
Akyüz, din ile siyaset ilişkisine değinirken de şöyle konuştu?: "Anayasamıza göre siyasetten de uzak duracaksınız? Ben de size 'Siyasetten uzak durun' diyeceğim. Ama bunu niye diyeceğim, biliyor musunuz? Bizim aleyhimize konuşmayın diye diyeceğim. Hiçbir partinin aleyhine konuşmayacaksanız, o zaman zararı yok. Ama bizim aleyhimize konuşup, başkalarının lehine konuşacaksınız, o zaman hiç siyaset yapmayın. Artık solculara dinsiz demeyin, dinin sağcılıkla solculukla bir alakası yoktur. İnsanlar hem solcu, hem sağcı hem de Müslüman olabilir. Lübnan'da yıllarca solcu Müslüman, sağcı Hıristayanlar çarpıştı. Ama biz Türkiye'de maalesef uzun yıllar solcuların da müslüman olacağını Diyanet sınıfına kabul ettiremedik. Daima dini solcuların aleyhine kullandınız. Aranızda 'CHP'ye oy veren cehenneme gider' diyen var. 'CHP'ye oy vermeyin' diyecekseniz, 'CHP'ye imamlara toplusözleşme hakkını verir' de deyin."

İslam ilkelerinin sosyal demokrat ilkelerle örtüşeceğini, çelişmeyeceğini dile getiren Akyüz, başından geçen bir olayı da anlattı: "Gençliğimde bir gün cuma namazına gitmiştim. Hoca vaazda, hiç ilgisi yokken, beni göstererek 'Bunlar güneşin dünya atmosferi dışında olduğunu söylüyorlar?' dedi. Ben de namazdan sonra yanına giderek, 'Güneş'in atmosferin dışında olduğunu' söyledim. Tam 25 yıl kendi köyümde 'imama karşı geldim' diye Müslümanlığımdan şüphe ettiler. Bunu yapmayın." Akyüz, konuşması sırasında imamlardan alkış aldı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber