Emekli olamayan eski vekiller ?temsil tazminatı' istiyor

Haber Giriş : 19 Mart 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Parlamenterler Birliği (TPB) genç yaşta milletvekili seçilen; fakat emeklilik hakkını henüz kazanmamış eski parlamenterler için harekete geçti.

TPB Başkanı Hasan Korkmazcan, emekli olamayan eski vekillerin ?gecekonduda' yaşadıklarını belirterek, devlete hizmet etmiş bu insanlara sahip çıkılmasını istedi.

Korkmazcan, emekli olamayan; ancak vekilliği sona ermiş kişiler için ?temsil tazminatı' ödenmesi talebiyle Meclis'te görüşmelere başladı. Plan Bütçe Komisyonu Başkan Vekili Altan Karapaşaoğlu ve alt komisyon başkanı Zekai Özcan'la görüşerek ?temsil tazminatı' düzenlemesinin Genel Sağlık ve Sosyal Sigortalar Yasa tasarılarının içine konulmasını istedi. Özcan, Korkmazcan'ın talebine karşı çıktı. ?Milletvekillerinin gecekonduda oturması bizi de üzer.? diyen Özcan, yaptıkları düzenlemenin vatandaşlar arasındaki eşitsizliği giderme amacı taşıdığını hatırlatarak, ?Biz bu tasarıyı adaleti sağlamak için çıkarıyoruz. Başkaları farklı ücret alsın diye çıkarmıyoruz. Vekillere artış yapılacaksa özel bir yasa çıkarılmalı.? sözleriyle itiraz etti. 10-15 gün genel müdürlük ya da müsteşarlık yapmış kişilerin 2 bin 500 YTL emekli maaşı aldıklarını bildiren Özcan, ?Çıkardığımız düzenleme ile kıyak emeklilik 2007'den itibaren sona erecek. Kim ne kadar prim ödediyse o kadar maaş alacak. Eski vekillere böyle bir farklılık getirirsek bu sistemin bozulması anlamına gelir.? dedi.

TPB'nin çalışmasına göre, genel sağlık sigortası yasa tasarısının 43. maddesine yapılacak bir eklemeyle sorunun çözülmesi hedefleniyor. Emekli olamayan eski vekillere ?temsil tazminatı' kadar maaş ödenecek. Halen 3 bin 500 YTL tutarında emekli maaşı alan vekiller ise kendilerini unutmadı. Vekiller, alacakları emekli maaşının cumhurbaşkanının emekli maaşının yüzde 70'i kadar olması için madde ekletmeye hazırlanıyor. Düzenlemenin gerçekleşmesi halinde vekillerin emekli maaşlarında bin 300 YTL'lik artış sağlanacak. Başbakan Erdoğan ise milletvekillerinin zam taleplerini kesin bir dille reddetmiş ve bunu topluma izah edemeyeceklerini söylemişti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber