Asker koridorda turladı Danıştay karar değiştirdi!

TSK’dan ihraç edilen Tabip Albay Prof. Mustafa Kahramanyol, üniversitelerde çalışmasını engelleyen YÖK’e dava açtı ve kazandı. Kararı onayan Genel Kurul, daha sonra kararını bozdu. Hakkını arayan Kahramanyol’a ‘gerekçe’yi Başkan Vekili Çölaşan şöyle anlattı: Buraları albaylar ve generaller dolaştı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Ekim 2013 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Asker koridorda turladı Danıştay karar değiştirdi!

EMİN PAZARCI

28 Şubat sürecine ilişkin Türk hukuk tarihine geçecek bir Danıştay kararı ortaya çıktı. 'Disiplinsizlik' iddiasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edilen Kıdemli Tabip Albay Prof. Mustafa Kahramanyol, kendisinin üniversitelerde çalışmasını engelleyen YÖK'e karşı dava açtı ve kazandı. Karar, İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nda da onandı. Ancak, aynı Genel Kurul, Danıştay tarihinde görülmemiş bir biçimde ve anlaşılmaz bir şekilde onadığı kararı bozdu.

MAHKEME ÖNCE HAKLI BULDU

Hukuk çevrelerine 'pes' dedirten olay şöyle gelişti: Prof. Albay Mustafa Kahramanyol, kendisi gibi orduyla ilişkisi kesilenlerin üniversitelerde görev yapmasını engelleyen Yüksek Öğretim Kurulu kararına karşı Danıştay 8. Dairesi'ne dava açtı. Daire, yapılan yargılama sorunda Kahramanyol'u haklı buldu; "Anayasa'nın 49. Maddesi'ne göre çalışmanın herkesin hakkı ve görevi bulunduğunun" altını çizerek, YÖK'ün verdiği kararı iptal etti: "Üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacının karşılanması ve açık bulunan kadrolara atama yapılması konusunda üniversite rektörlüklerine 2547 Sayılı Kanun ile verilmiş bulunan yetkinin, YÖK Başkanlığı'nca kullanılmasında ve dava konusu işlemin tesis edilmesinde hukuka uyarlılık bulunmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir."

SONRA KAZANDIĞI DAVAYI KAYBETTİ

Danıştay 8. Dairesi'nin bu kararı üzerine YÖK, kararı temyiz etti ve olay Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nda ele alındı. Genel Kurul, 8. Daire tarafından verilen kararı haklı buldu ve 28 Haziran 2002 tarihinde onadı. Üstelik, onama kararı oy birliğiyle alındı. YÖK son şansını kullanarak Danıştay'a 'karar düzeltme' başvurusunda bulundu. Ancak, Dava Daireleri Genel Kurulu'nun kararını değiştirmesine yol açabilecek herhangi bir yeni belge sunmadı. Dava Daireleri Genel Kurulu yeniden toplandı ve oy birliğiyle kendi aldığı kararı, oy çokluğuyla bozdu.

SİZİN LEHİNİZDE OY VERDİM AMA

ALBAY Kahramanyol, dönemin Danıştay Başkan Vekili Tansel Çölaşan'a giderek tepki gösterdi. Kahramanyol, Çölaşan'ın odasında yaşananları şöyle anlattı: "Tepki gösterdim. Tansel Hanım da 'Hocam, ben lehinizde oy kullandım' dedi. 'Nasıl böyle bir şey olabiliyor? Genel Kurul, kararını hiçbir gelişme olmamasına rağmen nasıl değiştirebiliyor' diye sordum. Bana 'Buraları albaylar ve generaller dolaştı' dedi. Hatta o sırada lösemi hastası olduğunu öğrendiğim odadaki bir bayan, durumunu örnek verip bir ayağının çukurda olduğunu söyleyerek, benden üzülmememi istedi. Ben de onlara 'Diyelim ki beni hiç düşünmediler. Benim yetiştireceğim gençleri de mi düşünmediler' dedim ve ayrıldım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber