Cumhurbaşkanı Sezer, 2003'te Hükümetin çıkardığı 17 yasayı veto ederken Hükümet bu yasaların çoğunu Meclis'ten yine geçirdi

Haber Giriş : 01 Ocak 2004 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cumhurbaşkanı Sezer, 2003'te Hükümetin çıkardığı 17 yasayı veto ederken Hükümet bu yasaların çoğunu Meclis'ten yine geçirdi

AKP hükümetlerinin bazı yasaları çıkarmadaki ısrarı nedeniyle Meclis 2003'te birçok yasada çift dikiş çalışmak zorunda kaldı. Göreve başladığı 16 Mayıs 2000'den bu yana 27 yasayı Meclis'e iade eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, en çok iade işlemini 2003'te gerçekleştirdi. Sezer'in 2003'te iade ettiği 17 yasanın üçü Abdullah Gül'ün, 14'ü ise Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çıkartıldı.

TBMM geçen yıl 260 dolayında yasa tasarısı veya teklifini görüşerek yasalaştırdı. Meclis, aralarında AB'ye uyum paketlerinin de bulunduğu yasalardan bir kısmını ise iki kez görüşmek zorunda kaldı. Cumhurbaşkanı'nın bir kere daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade ettiği yasalardan önemli kısmı, Anayasa uyarınca nitelikli çoğunlukla kabul edilmesi gerekirken 330'un altında oyla Meclis'ten geçen af içeren yasalardan oluşuyor.

Bile bile lades
Yılın son günlerinde iade edilen yasaların üç tanesi ise Anayasa'nın, seçime bir yıl kala seçime etki edecek yasa çıkartılmaması hükmüne aykırı olduğu biline biline çıkartılan yasalardan oluşuyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, geçen yıl ilk olarak, basın yoluyla işlenen suçlara ilişkin dava ve cezaların ertelenmesini öngören 4779 sayılı yasayı iade etti. Sezer ikişer defa çıkartılan vergi barışı, TÜBİTAK Bilim Kurulu üyelikleri seçimi ve ormanla ilgili Anayasa değişikliği yasalarını her seferinde Meclis'e iade etti. İş güvencesi, 61 yaşını dolduran memurların emekliye sevk edilmesi, Terörle Mücadele Yasası'nın 8. maddesinde yapılan değişiklik, yoksul ama başarılı öğrencilere bedava özel okul, kızılağaç ve kestaneliklerin orman dışına çıkartılması gibi yasalar da Çankaya Köşkü'nden vize alamadı.

Belediyeler nefes aldı
Yılın son günlerinde ise Sezer olağanüstü hal sonrası bulundurma ruhsatına dönüştürülmeyen silahların taşıma ruhsatları suçları ile at yarışlarında verilen cezaların affını düzenleyen yasaları, nitelikli çoğunlukla kabul edilmediği için Meclis'e iade etti. Yine yılın son günlerinde çıkartılan ve hükümetin yerel seçimler için önem verdiği belediyelere yönelik üç ayrı yasa da, 3 ay sonra yapılacak yerel seçimleri etkileyeceği gerekçesiyle Sezer'den döndü.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber