Bağ-Kur'lulara bir müjde daha: Kredi al emekli ol

Haber Giriş : 20 Mart 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prim borçlarına indirim ve taksitlendirmeden sonra şimdi de parasızlık yüzünden emekli olamayan Bağ-Kur sigortalılarına düşük faizli banka kredisi imkânı tanınıyor

Bu durumdaki sigortalılar için Ziraat ve Halk bankaları ile anlaşma yapan Bağ-Kur, alınacak kredi ile prim borcunu bir defada tahsil edecek.

Bu para, hayatında hiç prim ödememiş olsa bile hemen emekliye ayrılacak olan sigortalının aylığından taksitler halinde kesilecek... Yakında başlayacak uygulama, emeklilik için yeterli prim ödeme süresi geçtiği ve yaş haddini doldurduğu halde Bağ-Kur'a borcu bulunduğu için emekliliğe hak kazanamayan sigortalıları kapsıyor.

KİMLERİ KAPSIYOR?

Bağ-Kur Genel Müdürlüğü ile iki kamu bankası arasında yapılan görüşmelerde, milyonlarca kişiyi ilgilendiren çok önemli bir anlaşma sağlandı. Buna göre, Bağ-Kur'a borcunu ödediği an emekli olabilecek durumdaki sigortalılara Ziraat ve Halk bankaları düşük faizli "Tüketici Kredisi" verecek. Bu imkândan, emekliliğe hak kazanabilmek için 7 bin 200 gün (20 tam yıl) prim ödeme süresi dolan kadınlar ile 9 bin gün (25 tam yıl) süreyi tamamlayan ve yaş şartını yerine getirmiş olan Bağ- Kur sigortalıları faydalanabilecek.

Bankalar tarafından çıkarılacak krediler sigortalıya değil doğrudan Bağ-Kur'un hesabına aktarılacak. Böylece prim borçları ödenmiş sayılacak olan Bağ-Kur'lulara hemen emekli aylığı bağlanacak. Ancak emekli, aylığının tamamını alamayacak. Belirli bir kısmı, bankadan alınan kredi borcu bitinceye kadar kesintiye uğrayacak ve bu para bankaya aktarılacak.

1.4 MİLYON BORÇLU

22 Şubat 2006'da Meclis'te kabul edilerek 4 Mart'ta Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe giren ?Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" gereğince Bağ-Kur ve SSK prim borçlularına af getirilmişti. Sigortalıların birikmiş borçları da taksitlendirilmişti.

1479 Sayılı Bağ-Kur Kanunu ile 2926 Sayılı Tarım Bağ-Kur Kanunu'na tabi yaklaşık 3.5 milyon sigortalıdan 2 milyon kadarının prim borcu bulunuyor. 31 Mart 2005 tarihi itibariyle, "normal Bağ-Kur" diye de tanımlanan 1479 Sayılı Kanun'a tabi 437 bin 585 sigortalının hayatında hiç prim ödemediği tespit edildi. 998 bin 671 sigortalı ise sadece bir defa prim ödedi. Şimdi bu kişilerin tamamı, bankadan alınacak kredi ile borçlarını bir defada ödeyip emekli olabilecek.

KARNE İMKÂNI

1479 ve 2926 sayılı kanunlar kapsamında Bağ-Kur'lu olan ve birikmiş borçları yeniden yapılandırılan sigortalılar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler (hak sahipleri), Sağlık Sigortası'ndan da faydalanabilecek. Ancak bu hakkı kazanabilmesi için sigortalının toplam borçlarının en az yüzde 25'ini peşin ödemesi veya ilk dört taksidini cari ay primleri ile birlikte ödemesi gerekiyor.

Prim affı nasıl uygulanıyor?

1479 Sayılı (Normal) Bağ- Kur Kanunu'na göre sigortalı olanlar ile 2926 Sayılı (Tarım) Bağ-Kur Kanunu'na tabi sigortalılar prim affından faylanabilecek. 31 Mart 2005 gününe kadar tahakkuk etmiş olan prim ile sosyal güvenlik destek primi borcu bulunanlar, kanunun yürürlük tarihinden itibaren (4 Mart 2006) iki ay içerisinde, Bağ-Kur'a yazılı olarak başvurmak zorunda. Bu şartla borçları yeniden hesaplanıp, taksitlendirilecek. Ayrıca, 01 Nisan 2005 gününden bugüne kadar geçen dönem için ise ana para+gecikme zammı eklenerek hesaplanan borçlar da taksitlendirmeden yararlanabilecek.

Borçlar nasıl taksitlenecek?

Kanuna göre yeniden yapılandırılmış olan borcun tamamı, başvuru süresinin bittiği tarihi takip eden ayın sonuna kadar ödendiği taktirde, borç peşin ödenmiş sayılacak. Yeniden hesaplanan borç, sigortalının isteğine göre 60 aya kadar taksitlendirilebilecek. Vatandaş taksit yapmak istiyorsa 12 aylık taksitlendirmede yıllık yüzde 4, 12 ayı aşan ancak 24 ayı aşmayan taksitlendirmede yıllık yüzde 5 fark ödeyecek. 24 ayı aşan taksitlendirmede ise yıllık yüzde 6 fark eklenecek.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber