2014 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Tasarının geneli üzerinde görüşmeler başladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2013 10:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
2014 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu tasarılarının geneli üzerinde görüşmelere başlandı.

Tasarı üzerinde ilk sözü CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın aldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçenin sunumunu 22 Ekim salı günü yapmıştı.

-MHP'li Günal: "Bütçenin hedeflerini gerçekçi bulmuyorum"

-CHP'li Ayaydın: "AK Parti döneminde ülke ekonomisi büyüme ve yüksek cari açık ikilemine mahkum edildi"

-BDP'li Zozani: "Merkez Bankası Başkanı'nın adını kimse bilmez ama FED'in başkanını herkes biliyor"

-CHP'li Kuşoğlu: "Denetimden kaçan bir hükümet karşısında görevimizi eksik yerine getiriyoruz ve vebal altında kalıyoruz"

TBMM (AA) - Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı üzerindeki görüşmeler sürüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Sayıştay raporlarının Meclis'e gönderilmesine AK Parti'nin engel olduğunu savunarak, "Sayıştayı bitirmek, denetimden kaçmak için bu ne azim, bu ne inat? Kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığının bağımsız ve tarafsız şekilde denetlenmesi neden sizi bu kadar rahatsız ediyor, neden size dert oluyor? Yolsuzluklara davetiye çıkarmak için mi, örtbas etmek için mi? Akla gelenler açık ama artık bu kadarına da doğrusu inanamıyorum, inanmak istemiyorum" dedi.

"AK Parti, yolsuzluklarla bırakın mücadele etmeyi, yolsuzlukların üstünü kapatmanın alt yapısını oluşturmaya karar vermiştir" görüşünü öne süren Ayaydın, AK Parti döneminde ülke ekonomisinin büyüme ve yüksek cari açık ikilemine mahkum edildiğini savundu.

Sayıştay raporlarının iki sayfa olmasını eleştiren Ayaydın, "Denetim istemeyen, hesap vermek şöyle dursun bilgi dahi vermeyen AKP İktidarının son kurbanı Meclis'in bütçe hakkı olmuştur" dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Sayıştay raporlarına ilişkin eleştirilerde bulunarak, "Bütün kayıtların elektronik olduğu ortamda, böyle rapor hazırlanmasını aklım almıyor" dedi.

"Böyle rapor olur mu? Bunlara rapor dediğiniz zaman tartışma oradan çıkıyor" ifadesini kullanan Günal, mahalli idarelerin denetimiyle ilgili raporların da bulunmadığını kaydetti.

Bütçede hedefleri yüksek koyup, bu hedeflerin tutmamasının güveninirliği azaltacağını belirten Günal, "Tahminler fazla iyimser, gerçekçi değil. Bu hedeflerin bu sene de tutturulmsı zor görünüyor" diye konuştu.

Üretimi artırmadan, kredi kartına sınır koymakla tasarrufun artmayacağını dile getiren Günal, "İnsanlar niye kredi kartına yükleniyor? İhtiyacı olduğu için" dedi.

Günal, "Bütçenin hedeflerini gerçekçi bulmuyorum, inşallah gerçekleşir ama perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. İnşallah önümüzdeki sene Sayıştay raporları dört başı mamur gelir ve biz de konuşmamızın büyük kısmını buna ayırmayız" diye konuştu.

-FED Başkanı'nın ismini herkes biliyor"

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, bütçenin heyecansız geçtiğini söyledi.

"İstatistikler rakam oyunudur. Bu rakamlarla kamuoyu algısı yönetilmeye çalışılıyor" diyen Zozani, "Ekonomik hedefleriniz tutmuyor, çünkü rol modeleriniz de tutmadı ki sizde tutsun" ifadesini kullandı.

Artık ABD Merkez Bankası'nın merkezi Tahtakale olduğu gibi bir algı bulunduğunu savunan Zozani, Merkez Bankası Başkanı'nın adını kimsenin bilmediğini ancak Amerikan Merkez Bankası FED'in Başkanı'nı herkesin bildiğini kaydetti.

Zozani, "Katılımcı ekonomik politikaları uygularsanız, İstanbul'daki vatandaş eti 40 TL'den yemez. Eğer biz ithal et yiyorsak ve İstanbul'daki vatandaş eti 40 TL'den yiyorsa, nasıl katılımcı ekonomik politika uyguladığını söyleyebilirsiniz" dedi.

Hükümetin ne ODTÜ'de ne Gezi'de yaklaşımlarının ekolojik olmadığını öne süren Zozani, "Asfaltı yer altına da yapabilirsiniz ama ağacı yerin altına dikemezsiniz. Bu ülkede doğa tahribatı çiçeklerin rengine kadar yansımaya başladı. İklim değişmeye başladı" diye konuştu.

-"Böyle bir rezalet, savaş dönemlerinde bile görülmemiştir"

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "Denetimden kaçan bir hükümet karşısında görevimizi eksik yerine getiriyoruz ve bu durumda hep birlikte vebal altında kalıyoruz" dedi.

Sayıştay raporlarının belki kanuna uygun ama maksada uygun olarak gelmediğini öne süren Kuşoğlu, "Sayıştay tarihinde böyle bir skandal ve rezalet, savaş dönemlerinde bile görülmemiştir" diye konuştu.

Amerika'da kriz çıktığında devletin durduğunu, kimsenin muhalefete "bunu nasıl yapabilirsiniz?" demediğini belirten Kuşoğlu, "Çünkü bütçe hakkı bu kadar önemlidir, her şeyden önemlidir" dedi.

Güvenlik harcamalarında da önemli bir artış olduğunu dile getiren Kuşoğlu, "Bu bütçeyle Türkiye 2023 hedeflerini unutmuştur, ilk on ülke arasına girmesi artık masaldır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber