Merkez Bankası başına Adnan Büyükdeniz mi?

Haber Giriş : 22 Mart 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ve Çankaya Köşkü Merkez Bankası Başkanlığı için kararnamesi sunulan ismi sır gibi saklarken ekonomi kulislerinde iki aday öne çıktı: Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ile Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz.

Bu iki aday arasında da Büyükdeniz daha şanslı gösteriliyor, çünkü;

1) Hükümet Hazine'de başarılı bir performans sergileyen Çanakçı'nın yerine isim bulamıyor.

2) "Eğer kararnamede halen kamu görevinde bulunan Çanakçı'nın ismi yer alsaydı Çankaya incelemesi daha kısa sürerdi" yorumu yapılıyor.

Adnan Büyükdeniz'in bir yıl kadar önce Halk Bankası Genel Müdürlüğü'ne atandığı ancak sağlık gerekçesiyle bu görevden affını istediği de biliniyor. Başarılı bir tedavi süreci geçiren Büyükdeniz'in artık görevini engelleyecek bir sorunu kalmadığı aktarılıyor.

İKİNCİ ADAM FORMÜLÜ: Hükümete yakın bir kaynak, "Adnan Büyükdeniz'in doğrudan başkanlığa getirilmesi güçlü bir ihtimal. Ama başka bir seçenek de Erdem Başçı'nın vekil olarak devamı, Büyükdeniz'in güçlü başkan yardımcısı olarak atanması olabilir. Büyükdeniz daha sonra başkanlığa atanabilir" dedi.

Merkez Bankası için diğer adaylar, Ahmet Ertürk, Can Akın Çağlar, Tevfik Bilgin, Metin Kilci ile Brezilya Merkez Bankası eski Başkanı İbrahim Eriş ve Dünya Bankası'nda Türkiye adına İcra Direktörvekili olan Melih Nemli olarak gösteriliyor.

2 HOBİSİNİ ANLATIYOR

40 ÜLKE GEZDİM FOTOĞRAF ÇEKTİM

"Fotoğraf çekmeyi seviyorum. Buna özel bir vakit ayırarak yaptığım faaliyet değil. Geçmiş yıllarda 40'a yakın ülke gezmenin de sağladığı bir görsel malzeme var. Bu da bana çok yardımcı oldu. İnsan ve manzara çekiyorum."

4 KİTABI AYNI ANDA OKURUM

"4 kitabı aynı anda takip ediyorum. Biri Arnold Toynbee'in Türkçe'ye de Hatıralar ve Tanıdıklarım diye tercüme edilen Acquaintances adlı kitabı. Diğeri iktisat alanında Joseph Stiglitz'in The Roaring Nineties diye bir kitabı. Başka bir kitap, George Soros'un Open Society (Açık Toplum) kitabı. Son bir kitap da Thomas Friedman'ın Longitudes and Attitudes adlı kitabı."

TÜSİAD'ın danışmanı IMF'cinin sınıf arkadaşı

Adnan Büyükdeniz'in hükümet ve bürokrasideki en yakınları Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile TMSF Başkanı Ahmet Ertürk olarak gösteriliyor. Büyükdeniz bu iki isimle Albaraka Türk'te çok uzun süre birlikte çalıştı. Büyükdeniz uzun yıllar TÜSİAD'da çalıştığı için İstanbul iş dünyasına yakın bir isim olarak tanınıyor. Yüksek lisans sınıfından arkadaşı Huge Bredenkamp'ın Ankara'da görevli olması ilginç bir tesadüf olarak kayda geçiyor. 1958 yılında Adana'da doğan Adnan Büyükdeniz, 1980 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun oldu. 1981 yılında London School of Economics'ten Ekonomi Diploması aldı ve ekonomi dalında Bilim Master Derecesi elde etti.

TÜSİAD'da 1983-1985 yılları arasında Ekonomi Araştırma Uzmanı, 1985-1994 döneminde de danışman olarak çalışan Büyükdeniz, 1985 yılı sonunda Albaraka Türk'te çalışmaya başladı. Öte yandan 1990 yılında İstanbul Üniversitesi'ndeki doktora çalışmasını tamamladı. IMF Türkiye Temsilcisi Huge Bredenkamp'ın London School of Economics'ten sınıf arkadaşı olan Büyükdeniz yurtdışında çeşitli bankacılık ve yatırım fonu kuruluşlarında yönetim kurulu üyeliği de yaptı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber