Yurtdışında akademik çalışma yapan öğrenciler düzenleme bekliyor

Haber Giriş : 22 Mart 2006 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pensilvanya Üniversitesi'nde post doktora yapan Türk Burslular Birliği Başkanı Dr. Devrim Eren, bursiyerlerin yasal eksiklikler sebebiyle adeta yurtdışında kalmaya itildiklerini belirtiyor.

Doktora için YÖK tarafından belirlenen 5 yıllık sürenin yetersiz olduğuna dikkat çeken Dr. Devrim Eren, bu sürenin ABD'de ortalama 8 yıl olduğuna dikkat çekiyor. Yurtdışında öğrenimini tamamladığı halde dönmek isteyen öğretim elemanlarına Türkiye'de zorluk çıkarıldığını da ileri süren Eren, ?Türkiye'ye gelen arkadaşlarımız üniversitelerden kadro olmadığı gerekçesiyle ?ret' cevabı alıyor. Ayrıca dünyanın en iyi üniversitelerinde öğretim üyeliğine yükselen bu kişilere Türkiye'de asistanlık görevi veriliyor. Bu ayıptır. Bu insanları o zaman niçin yurtdışına gönderiyorsunuz?? diyerek tepkisini dile getiriyor. Eren, Meclis'e sunulan kanun teklifinin yasalaşması halinde çok sayıda insanın Türkiye'ye dönebileceğini anlatıyor.

Devlet burslusu olarak yurtdışına giden öğrencilerden mağdur olanların çoğu 1996 yılı öncesinde sözleşme imzalayanlardan oluşuyor. 1996 öncesinde sözleşme imzalayıp yurtdışına çıkanlara Türk Lirası üzerinden hesaplanan borca eklenen aşırı ceza ve faizler şöyle: Ana borca yüzde 50 ceza ekleniyor ve ceza eklenen borca yüzde 60 civarında faiz uygulanıyor.

27 Ocak 2006 tarihinde CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, ?Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun Tasarısı'na geçici madde eklenmesine yönelik teklif verdi. Teklifte burs aldığı eğitimi tamamlamayanlar veya mecburi hizmet görevine başlamayanlar için dolar üzerinden faiz alınmaması öneriliyor. Ek madde teklifinde burs şartlarını yerine getirmeyen kişilerin ödedikleri tutarın da dikkate alınması isteniyor. CHP'li milletvekillerinin teklifinde para cezasının ödenen kısmı ve mecburi hizmette geçen süre hesaplanarak toplam tutardan düşülmesi isteniyor

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber