BASK: Ek ödeme=Tüp gaz bedeli

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Mart 2006 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kısa adı BASK olan Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Resul AKAY, Dün akşam TBMM'de kabul edilen kanunla bir kısım memurlara Ocak ayından itibaren 40 YTL, Temmuz ayında ilave 40 YTL ek ödeme yapılması ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada; Yapılan ödeme ile ancak bir tüp gaz alınabileceğini belirterek iktidarın iş başına geldiğinde "üç yıl sonra memurları, emeklileri dul ve yetimleri ihya edeceğiz durumunu düzelteceğiz" dediğini hatırlatarak 40 YTL'lik iyileştirme "dağın fare doğurmasından" başka bir şey değildir dedi.

Hükümet 40 YTL tutarındaki ek ödemeyi verirken memurları diğer kesimlere şikayet etmeyi ve jurnallemeyi de ihmal etmediğini öne süren AKAY, "Maliye Bakanının her fırsatta kamu görevlilerine İki Milyar YTL kaynak transferi yapıldığını söylemesi üzücü olmuştur." dedi.

AKAY açıklamasını şöyle sürdürdü. "Kaldı ki, TÜPRAŞ hisselerinin %14,7 sinin el altından belirli çevrelere satılması, Türk Telekom'un satılmasından sonra Kurumlar Vergisinin düşürülmesi, pastorize ve likit yumurtadaki KDV'nin %18'den %8'e indirilmesi, mısır ithalatında vergilerin düşürülmesi ve bilahare yükseltilmesi ile kamunun uğradığı zararın İki Milyar YTL'yi fersah fersah aştığını görmeyen Maliye Bakanı, memurlara üvey evlat muamelesi yaparcasına her sataşmaya ek ödeme tutarının iki milyar YTL olduğunu söylemek suretiyle memurları rencide etmiştir. Dedi.

Dün TBMM'de kabul edilen kanunla kimi memurların maaşlarına yapılan 40 YTL tutarındaki ek ödeme ile en düşük memur maaşı 594 YTL olmuştur. İnsaf sahibi bir Hükümet bir memur ailesinin bu maaşla konut kirasını, elektrik-su faturasını, yakıt ve apartman giderlerini, gıda ve giyim harcamalarını, eğitim-sağlık giderlerini, haberleşme ve ulaştırma faturalarını nasıl ödeyeceğini şapkasını önüne koyup düşünmelidir. Bütün harcamaları örtülü ödenekten karşılanan Başbakanımız bile aldığı maaşın yetmediğini, bu nedenle kimi şirketlere ortak olduğunu söylerken üç yıl sonra memur maaşlarına %2,5 luk utanç zammını ve 40 YTL tutarındaki gülünç artışı reva gören iktidar anlayışını esefle kınıyorum. dedi.

Kaldı ki, gülünç miktardaki ek ödemeler kök ücretlere yansıtılmamaktadır. Emekli, dul ve yetimler bu ödemeden mahrum bırakılmaktadır. Sözleşmeli personele yapılacak ek ödeme Yüksek Planlama Kuruluna havale edilerek savsaklanmaktadır. Sağlık ocaklarında çalışan personel döner sermayeden 25-30 YTL pay aldığı halde ek ödemeden mahrum bırakılmıştır. Döner sermayesi olan kurumların personeli döner sermayeden pay alırken Tapu- Kadastro personeline kurumlarındaki döner sermayeden pay verilmemiştir.

Kısacası Hükümet kaş yapayım derken göz çıkartmıştır. Memurların durumunu iyileştirmek iddiasıyla yola çıkan Hükümet kimi hizmet gruplarının maaşında yetersiz düzeyde iyileştirmeler yaparak memurlar arasında var olan kıskançlık duygularını körüklemiştir.

AKAY açıklamasının sonunda İki Milyar YTL'lik kaynağın önümüzdeki günlerde Akaryakıt, ulaşım, haberleşme, doğalgaz, elektrik ve benzeri mal ve hizmetlere yapılacak zamlarla geri alınacağını belirterek herkes görecek ki; Hükümet memurlara kaşıkla verip sapıyla gözünü çıkaracaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber