MB başkanlığı için Büyükdeniz'in adı öne çıkıyor

Haber Giriş : 22 Mart 2006 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vekil olarak atanan Erdem Başçı'nın Merkez Bankası Başkanlığı için Köşk'e sunulan isim olduğu sanılırken, Cumhurbaşkanı Sezer'in 'Erdem'in ismi yok' açıklaması kafalarda 'kim' sorusuna neden oldu. Kulislerde öne çıkan dört isim üzerinde duruluyor

Neşe Karanfil / Referans Gazetesi

Süreyya Serdengeçti'nin 14 Mart'ta görev süresinin biterek emekliye ayrılmasından sonra ortaya çıkan "Merkez Bankası'na (MB) yeni başkan kim olacak?" sorusu hâlâ yanıtlanamadı. Yaklaşık 1 haftadır bankanın başkanlığını vekaleten sürdüren Erdem Başçı'nın atama kararının Cumhurbaşkanlığı'na gönderilip gönderilmediği tartışmaları dün farklı bir boyut kazandı. Cumhurbaşkanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, Ekrem Başçı'nın MB başkanlığına atanmasını öngören bir Bakanlar Kurulu karar taslağı bulunmadığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan bu açıklama kafaları karıştırdı. Ekonomiyle ilgili bakanların bile boş kararnameye imza attıklarından Köşk'e çıkarılan ismi bilmedikleri, Al Baraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz'in yanı sıra Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ve MB Banka Meclisi Üyesi İbrahim Turhan'ın da adaylar arasında yer aldığı öğrenildi.

Adnan Büyükdeniz ismi ön plana çıktı

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan bu açıklamadan sonra Köşk'e kimin isminin MB başkanlığı için gittiği tartışılmaya başlandı. Kulislerde Al Baraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz'in isminin Köşk'e gönderildiği bilgisi ön plana çıktı. Büyükdeniz, 2005 yılında kamu bankaları ortak yönetim kurulu uygulamasının sona ermesinden sonra Halkbank Genel Müdürlüğü'ne getirildi. Ancak rahatsızlığı nedeniyle bu göreve daha başlamadan ayrıldı. Büyükdeniz, o dönemde tehlikeli bir bağırsak ameliyatı geçirdi ve 6 ay süreyle seyahat etmesi yasaklandı. Büyükdeniz sağlık sorunlarını göstererek bu görevi istemedi. Ama Büyükdeniz'in aslında Merkez Bankası başkanlığı sözünü aldıktan sonra ayrıldığı gündeme gelmişti. Büyükdeniz'in ayrıca The London School of Economics'ten IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Brendenkamp'la sınıf arkadaşı olduğu ve hala görüştüğü belirtildi.

Unakıtan'ın şirket ortağı

Büyükdeniz'in Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ortağı da olduğu ortaya çıktı. Unakıtan ve oğlu Abdullah Unakıtan'ın yüzde 20 hissesi olduğu şirketin adı Bereket Tekstil. Ticaret Sicili Gazetesi'ne göre Bereket Tekstil'i 1999'da Kemal Unakıtan, İbrahim Çağlar, Ahmet Ertürk ve Adnan Büyükdeniz kurdu. Unakıtan 2003 yılında hisselerini Abdullah Unakıtan'a, diğerleri de 2 kişiye aktardı.

Çanakcı ve Turhan da olabilir

Kulislerdeki bir başka bilgiye göre ise aslında Köşk'e Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ya da Merkez Bankası Banka Meclisi Üyesi İbrahim Turhan'ın isimleri gönderildi. Çanakcı'nın Merkez Bankası başkanlığına getirileceği, yerine de DPT Müsteşar Yardımcısı Birol Aydemir veya Dünya Bankası'ndan Melih Nemli'nin getirileceği konuşuldu. Bu arada Büyükdeniz ve Turhan'ın eşleri türbanlı. İsmi geçenler arasında sadece Çanakcı'nın eşinin türbansız.
Kararnamede başkan yardımcılıklarından birine Merill Lynch iktisatçısı Mehmet Şimşek'in önerildiği öğrenildi.

ADNAN BÜYÜKDENİZ KİM?

CnnTurk

1958 yılında Adana'da doğan Adnan Büyükdeniz, lise eğitimini Teksas'ta tamamladı. 1980 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun olan Büyükdeniz, 1981 yılında TÜSİAD eski başkanı Ali Koçman'ın bursuyla gittiği Londra Üniversitesi London School of Economics'ten Ekonomi Diploması aldı. 1982 yılında da ekonomi dalında Bilim Master Derecesi elde etti.

İş hayatına TÜSİAD'da 1983-1985 yılları arasında Ekonomi Araştırma Uzmanı olarak başlayan Büyükdeniz, 1985-1994 döneminde de danışman olarak çalıştı. 1985 yılı sonunda Albaraka Türk'e katılan Büyükdeniz, Haziran 2003'de Genel Müdürlüğe atandı.

1990 yılında İstanbul Üniversitesi'nde doktorasını tamamlayan Büyükdeniz'in doktora konusu da "Türkiye'de 1980 sonrası faiz politikaları" idi.

Yurtdışında çeşitli bankacılık ve yatırım fonu kuruluşlarında yönetim kurulu üyeliği yapan Büyükdeniz, Marmara Üniversitesi'nde Para Teorisi ve Politikası, Uluslararası İktisat ve benzeri dersler verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber