KPSS kılavuzundaki iptalin anlamı?

Danıştay'ın, KPSS'ye en üst öğrenimden düzeyinden girilmesi gerektiği yönündeki kararı ne anlam ifade ediyor?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Ekim 2013 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KPSS kılavuzundaki iptalin anlamı?

Bugün yayınlamış olduğumuz karar sonrasında çok fazla soru almaktayız.

Bu nedenle karara ilişkin iki tespitte bulunmak istiyoruz.

1- KARAR, NİHAİ BİR KARAR DEĞİLDİR

Öncelikle kararın nihai bir karar olmadığını belirtmek istiyoruz. Bu karar ÖSYM tarafından Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde temyiz edilecektir. Nihai bir değerlendirme yapmak için, temyiz sonucunu belirtmek gerekmektedir.

2- KARAR, TEMEL OLARAK YERLEŞTİRMEYE DÖNÜKTÜR

Danıştay kararnda her ne kadar en üst öğrenim düzeyinden sınava girilmesi gerektiği yönündeki kılavuz hükmünün iptaline karar verilmiş olsa da, kararda, adayların öğrenim düzeylerine uygun olarak sınava alınmalarında hukuka aykırı bir durum olmadığına dikkat çekilmiştir. Kararın ilgili bölümü şu şekildedir: "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı'nda genel yetenek ve genel kültür testlerinin uygulanması nedeniyle adayların eğitim düzeylerine göre sınava alınmaları doğrudur."

Yine kararda sınav yönünden değil yerleştirme yönünden bir iptal yapıldığı görülmektedir. Kararın ilgili bölümü şu şekildedir: "Sınav doğru yapılmakla birlikte, meslek lisesi mezunu olup, önlisans ya da lisans programını bitirenlerin yerleştirilmesinde sorun yaşanmaktadır. Aynı zamanda üniversite mezunu olan adayların, mezun oldukları sağlık meslek lisesi diploması ile yerleştirmeleri yapılmamaktadır. Bu durum, mesleki eğitimi alarak üniversiteye devam eden adaylar açısından haksızlık yaratmaktadır."

Kararın bu bölümüne göre, Danıştay yerleştirme işlemi sırasında, sağlık meslek lisesi kadrolarına, sadece SML mezunu olanların değil, SML mezunu olup da buna ilave olarak önlisans veya lisans puanı olanların da başvurularının alınması gerektiğini belirtmektedir. Yani karar temyizde onanırsa dahi, sınav yönünden değil yerleştirme yönünden bir düzenleme yapılması gereklecektir.

KPSS'de öğrenim düzeyi iptali

Bir sonraki yazımızda, bu yönde bir kararın nihai bir karar haline gelmesi durumunda, oluşabilecek sorunlara değineceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber