Meslek liseliler ek puanlarını mahkeme kararıyla YÖK'ten aldı

Haber Giriş : 24 Mart 2006 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, meslek lisesi öğrencilerinin kendi bölümlerini tercihte ek puan almasının önünü açtı. Karar, meslek liselilere uygulanan katsayı adaletsizliğini ortadan kaldırmıyor.

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, öğretmen liseleri ile alanında bir yükseköğretim kurumuna devam etmek isteyen meslek lisesi öğrencileri lehine karar verdi. İdari Dava Daireleri, YÖK'ün, ÖSS'de uygulanan ek puan katsayısını 0,24'ten 0,08'e düşürmesini hukuka uygun bulmazken, bu konuda karar alarak YÖK'ün uygulamasını durduran Danıştay 8. Dairesi'ni haklı buldu. YÖK'ün ek puan katsayısının durdurulması için Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Recep Canberk Karaoğlu adına babası Kenan Karaoğlu dava açmış ve kazanmıştı. Danıştay'ın son kararıyla artık öğretmen lisesi öğrencileri öğretmenlik fakültelerine giderken ortaöğretim başarı puanları eskiden olduğu gibi ekstradan 0,24 ile çarpılacak. Aynı durum meslek lisesi öğrencileri kendi alanındaki öğretmenliklere (motor bölümü öğrencisinin motor öğretmenliğine gitmesi halinde) giderken de geçerli olacak. ÖSS'de 0,3 ve 0,8 olarak uygulanan ve meslek liselerinin mağduriyetine sebep olan temel katsayılarda ise değişen herhangi bir durum yok.

Açık Lise itirazına ret

Öte yandan Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), Açık Lise Yönetmeliği'nin durdurulmasına yönelik Danıştay kararına yaptığı itirazı reddetti. MEB, Danıştay 8. Dairesi'nin kararına itiraz ederek, yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını istedi. İstemi görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, itirazı yerinde görmedi ve oybirliğiyle itirazın reddine karar verdi. Bu durumda MEB'in Açık Lise Yönetmeliği'ni değiştirmesi gerekecek. MEB Bakanı Hüseyin Çelik de bu konudaki sorulara, ?Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun üzerinde başka bir merci olmadığına göre ne dememi bekliyorsunuz?? demekle yetindi. YÖK, Açık Lise'ye kayıt yaptıranların ÖSS'ye başvurularını kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Bu arada İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Yusuf Ziyaettin Sula, ?Öğrenciler kendilerinden emin olarak ÖSS imtihanına hazırlanmaya devam etmeli.? çağrısında bulundu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber