Vali bin metrekare köşkten, 140 metrekarelik lojmana taşındı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, yaklaşık bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 4 bin metrekarelik köşkten, 140 metrekarelik lojmana taşındı.
Vali Erden'in konaktan ayrılıp lojmana taşınmasıyla devlet, personel gideri hariç sadece yakıt, elektrik ve su gideri olarak yılda 60 bin YTL yakın tasarruf sağlayacak. Cumhuriyet'in ilanından beri "Vali Konağı" olarak kullanılan tarihi bina, yeniden restore edilerek, kültürel anlamda Kars Müzesi ve Sanat Merkezi olarak düzenlenecek.
1980 yılından sonra, eşi ve çocuklarıyla birlikte Kars'a gelen ilk vali olan Mehmet Ufuk Erden, 6 yatak odası, 4 salonu, birer oturma ve çalışma odası, 3 antresi, kileri ve üç de banyo ve tuvaleti olan köşkü, bir aile için oldukça büyük görünce, yeni yer arayışına geçti. Yeni bir "Vali konutu" yapılması teklîfini kabûl etmeyen Vali Erden, ailesiyle birlikte yaşayabileceği mütevazı bir lojman istedi. Vali Erden ve ailesi için aranan lojman, Emniyet Müdürlüğü'nün karşısındaki Özel İdare binasının 5. katında bulundu. Asansörsüz binanın 5. katındaki 140 metre kullanım alanlı 3+1 odalı lojman, yeniden gözden geçirilerek, Vali Erden'e tahsîs edildi. Vali Erden'in, daha önce memurların kullandığı lojmana taşınmasıyla birlikte, konaktaki 5 görevliden biri olan aşçı emekli olurken, diğer 4 görevli de başka kurumlara gönderildi. Ayrıca, konağı beklemekle görevli çok sayıda polis memuru emniyete alındı. Aşçı ve başka hizmetli görevlilerin olmadığı lojmanda, yemek dahil evin bütün işlerini Vali Erden'in eşi Yeşim Erden'in yaptığı öğrenildi.

SARAYDAN LOJMANA
Vali Erden, "Saray yavrusunu andıran bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 4 bin metrekarelik konaktan, 140 metrekarelik küçücük bir lojmana taşınmak zor olmadı mı?" sorusu üzerine, "Zor oldu tabii. Orası daha geniş ve ferahtı. Bahçesi vardı. Ama, artık gördük ki, şu ana kadar valilere hizmet eden ve tarihi misyonu da olan konak, artık Kars halkına hizmet etmeli. Üstelik, bir vali için, devasa, görkemli konak önemli değil. Vali olarak 140 metrelik lojmanda da mutluyum. Kaldı ki, orası oldukça masraflı. 2005 yılının sadece yakıt, elektrik ve su gideri 60 milyar liraya yakın. Başka kurumlarda ihtiyaç duyulan personelden de artık, ilgili kurumlarımız istifade etmiş olacaklar" dedi.

Konağın, restore edilerek, adeta Kars Müzesi haline getirmeyi düşündüğünü vurgulayan Erden, "Bu tarihi kimliği olan binamız, restore edilerek, hem sanat merkezi hem devlet konukevi hem de önemli toplantıların yapılacağı hale getirilecektir. Ayrıca, bahçesi yeniden düzenlenecek ve Kars'a gelen tüm yerli-yabancı turistlerin ilk önce uğrayabileceği bir yer alacaktır. Birisi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk sınır antlaşmasının imzalandığı bu konağa girdiğinde, adeta Kars'ın tarihini soluyacak" diye konuştu.
Vali Erden'in eşi Yeşim Erden de, eşinin görüşlerine katıldığını belirterek, "Şu anda oturduğumuz lojman küçük. Ama, konağın, restore edilerek bundan sonra Kars'a hizmet edecek olması, beni mutlu ediyor" dedi.

Vali Erden'in lise 1. sınıfta okuyan kızı Tuğçe ile lise 2'de okuyan oğlu Nejdet de, bulundukları fiziki mekanın kendileri için önemli olmadığını ifade etti.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Salgar'dan alınan bilgilere göre, Erden ailesinin lojmanı tercih etmesiyle, devlet 60 milyar liraya yakın tasarruf sağlayacak. 2005 yılında, sadece 25 milyar yakacağa, 13 milyar 600 milyon elektriğe ve 17 milyar liraya yakın da suya para ödendiği öğrenildi.

Vali Mehmet Ufuk Erden'in, "Vali de olsa, bir aile için çok büyük, çok masraflı" diyerek boşalttığı tarihi Vali Konağı, Rus işgali dönemindeki 1890 yılında Ruslar tarafından yapıldı. 1918 yılında Anadolu'da kurulan ilk cumhuriyet olan Cenûb-i Garbî Kafkas Cumhuriyeti'nin de "Hükûmet Binâsı" olarak kullanılan târihî yapı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk sınır antlaşmasına da ev sahipliği etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk sınır antlaşması olan ve Türkiye ile Sovyetler sınırını belirleyen "Kars Antlaşması" 13 Ekim 1921 yılında bu binada imzalandı. Tarihi bina, 1920 yılından beri "Vali Konağı" olarak kullanılıyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber