Tüzmen : Günübirlik yurtdışı seyahatlerinde çıkış harcı alınacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2006 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaçakçılık olaylarının, yoğun olarak günübirlik giriş-çıkışlarda yaşanması nedeniyle, komşu ülkelere bu şekilde seyahat edenlerden yurtdışına çıkış harcı alınması için çalışmalar sürüyor.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, şeker kaçakçılığının nedenini; ''şekerin komşu ülkelerdeki satış fiyatı ile Türkiye'deki satış fiyatı arasındaki, Türkiye aleyhine oluşan fiyat farkı'' olarak gösterdi.
Kaçakçılık olaylarının, günübirlik giriş-çıkışlarda yoğun olarak yaşandığını ifade eden Tüzmen, Türkiye'ye gelen 28 milyon yolcudan 5 milyonunun kara sınır kapılarından giriş yaptığını belirtti.

Bakan Tüzmen, Gümrük Kanunu'na göre, yurda giriş yapan yolcuların 300 avroya kadar muafiyet hakkı bulunduğunu, bu kapsamda ticari olmamak şartıyla, şekerin de getirilmesine engel olunamadığını kaydetti.

Tüzmen, yolcunun beraberinde getirdiği eşya muafiyetinden yararlanma şartının, hem kıymet hem de miktar olarak düşürülerek, bu hakkın en az 3 gün aralıklarla, ayda en fazla 4 defaya mahsus şekilde sınırlandırılması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Komşu ülkelere günübirlik seyahat edenlerden yurtdışına çıkış harcı alınmamasının, günübirlik yolculuğu özendirdiğine işaret eden Tüzmen, ''Bu harcın tekrar konulmasının günübirlik giriş çıkışları azaltıcı etkisi olacağı düşünüldüğünden, günübirlik seyahat edenlerden yurtdışına çıkış harcı alınması konusunda çalışmalar da devam ediyor'' dedi.

Tüzmen, kaçak yollardan şeker girişinin önlenmesi için gerekli her türlü önlemin alındığını vurguladı.Şeker dahil, her türlü eşyanın kaçak yollardan ülkeye girmesinin engellenmesinin, bu tür eşyaların iç piyasada satılmasının önlenmesine bağlı olduğunu vurgulayan Tüzmen, iç piyasa denetiminin artırılmasının, kaçakçılık olaylarını engellemede en önemli mücadele yöntemi olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber