Eğitim kurumu müdür yardımcılığı atamasında, tercih kriterlerine ilişkin Elazığ İd. Mahk. kararı

Haber Giriş : 27 Mart 2006 09:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net'te yayınlanmasını istediğiniz mahkeme kararları için tıklayınız.


T. C.
E L A Z I Ğ
İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2004 / 181
KARAR NO : 2005 / 7

DAVACI________: Mehmet Atab ALÇİÇEK
VEKİLİ_________: Av. Ferhat YILDIRIM
Gazi Cad. No: 78/101 - ELAZIĞ

DAVALI_________: Elazığ Valiliği-ELAZIĞ

DAVANIN ÖZETİ_____: Elazığ İli Yazıkonak İlköğretim Okulu öğretmem olan davacının anılan okulun II. Müdür Yardımcılığına Aslan Güler'in atanmasına ilişkin 8.12.2003 gün ve 43941 sayılı işlemin; kendisinin Yüksek lisans mezunu olup değerlendirme puanının Aslan Güler'den fazla olduğu halde idarecilik görevine atamasının yapılmadığı iddiasıyla iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Dava konusu atanma işleminin Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik hükümlerine uygun olarak tesis edildiği ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Elazığ İdare Mahkemesi'nce gereği görüşüldü:

Dava; Elazığ Yazıkonak İlköğretim Okulu Müdür Yardımcılığı kadrosuna Aslan Güler'in atanmasına ilişkin 8.12.2003 gün ve 43941 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

30.11.2000 gün ve 24246 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğiti;m Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 10. maddesinde, bu yönetmelik kapsamındaki kurum yöneticiliklerine atamada adayların değerlendirme, puanının eşitliği halinde yüksek lisans düzeyinde öğrenim görenlerin öncelikli tercih nedeni sayılacağı, 19. maddesinde; " Aynı Yönetmeliğin 27. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 27. Bu Yönetmelik gereğince yapılan değerlendirme sonucunda, eğitim kurumu yöneticiliklerine bakan tarafından atama yapılır.

Müdür ataması bu Yönetmeliği 26. maddesine göre değerlendirme komisyonlarınca Aday Sıra Tespit Formunda o eğitim kurum için ilk iki sırada yer alan adaylar arasından yapıla Ancak yapılan değerlendirme sonucunda, ilk sırada yer alan adaylara takdir puanı üst sınırının yarısı veya yarısından daha az puan verilmiş olanlar ile haklarında inceleme veya soruşturma raporu düzenlenenler ya da valilik teklifi getirilenlerden, teklif ya da rapor içeriğine göre atama yetkisi valiliklerde bulunanlar bakımından il milli eğitim müdürü, atama yetkisi Bakanlıkta bulunanlar bakımından Personel Genel Müdürünce durumları yeniden değerlendirilmek üzere ilgili değerlendirme komisyonlarına gönderilir..."hükmü yer almaktadır.

Dosyanın incelenmesinden, Elazığ İli Yazıkonak İlköğretim Okulunda Öğretmen olan davacının aynı okula müdür yardımcısı olarak atanmak üzere müracaat ettiği, ancak söz konusu göreve aynı okulda öğretmen olarak görev yapan Aslan Güler'in atanması üzerine bu işlemin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmış olup, Malatya İdare Mahkemesinin 16.1.2004 günlü ara kararı gereği davalı idarece gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucu, davacının toplam hizmet yılının 11 yıl olup, son 3 yıllık sicil notu ortalamasının 90 puanın altında olduğu. değerlendirme puanının ise 19 olduğu, öte yandan müdür yardımcılığı görevine atanan Aslan Güler'in ise hizmet yılının 25 yıl olup son 3 yıllık sicil not ortalamasının 90 ve üstü olduğu, değerlendirme puanının ise 14 olduğu görülmektedir.

Yukarıda anılan Yönetmelik hükmü ile kurum yöneticilerinin ne şekilde atanacağı açıklanmış olup, atamanın ilk iki sırada yer alan adaylar arasından yapılması öngörülmüştür. Buna göre, idarenin ilk iki sırada yer alan adaylardan birini atama konusunda takdir yetkisi bulunmakla birlikte, takdir hakkının hukuka uygun bir şekilde kullanılması, tercih edilen adayın tercih sebeplerinin kabul edilebilir gerekçelerle ortaya konulması gerekmektedir.

Olayda ise; davacının yüksek lisans düzeyinde öğrenim görmüş olması öncelikli tercih nedeni sayıldığı gibi değerlendirme puanının yüksek oluşu da dikkate alındığında değerlendirme puanı ve öğrenim düzeyi düşük olan Aslan Güler in bu göreve atanmasını haklı gösterecek hiçbir somut gerekçe davalı idarece gösterilmemiştir
Bu durumda, Elazığ İli Yazıkonak İlköğretim Okulu Müdür Yardımcılığına davacının ataması yapılmayarak Aslan Güler'in atanması yönündeki dava konusu işlemde mevzuat hükümlerine ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 65 040 000 TL yargılama giderleri ile karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 250.000.000.TL avukatlık ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, anan posta ücretinin istemi halinde davacıya iadesine., bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'da temyizi kabil olmak üzere 12.01.2005 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

BAŞKAN ÜYE ÜYE
Süleyman AYHAN Kenan BALAN Yunus BARAN
37777 37779 37990
Memurlar.net'te yayınlanmasını istediğiniz mahkeme kararları için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber