Emeklilik ve sağlık hakkı için referandum

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2006 15:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk Tabipleri Birliği (TTB), DİSK ve KESK, ?Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı? konusunda yurt genelinde referandum başlattı.

Eğitim-Sen Muğla Şube Başkanı Hasan Rahmi Dural, Sınırsızlık Meydanı'nda sendika üyelerinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, hükümet tarafından oluşturulan sağlık yasasının tek madde halinde ele alınmak istendiğini söyledi. Bu konuda referanduma gidilmesi yönünde TBMM'ye yapılan yazılı başvurudan olumlu yanıt alınamadığını belirten Dural, şunları kaydetti:

?Bu nedenle aynı işlemin halk tarafından gerçekleştirilmesi zorunluluğu doğmuştur. IMF ve Dünya Bankası'nın istekleri doğrultusunda hazırlanan, halkın sağlık ve sosyal güvenlik haklarını gasp edecek olan bu yasa tasarısı üzerinde son sözü halk söylemeli ve kendi kararını ilan etmelidir.? Referandum için kent merkezinde 4 ayrı noktada stantlar oluşturuldu.

SAKARYA

Adapazarı Kültür Merkezi önünde, 20 kişilik KESK ve DİSK temsilcileri ve sendikaların şube başkanları tarafından, referandum için oy sandığı kuruldu.

Genel-İş Sakarya Şube Başkanı Yakup Ören, yaptığı açıklamada, birçok sivil toplum örgütü ve sendikaların tepkisine rağmen tasarının TBMM'de görüşülmeye devam ettiğini bildirdi. Düzenledikleri referandumla halkın tasarıya karşı demokratik tepkisini ortaya koyacağını belirten Ören, ?Referandumla vatandaş, bu tasarıyı kabul etmeye hazırlanan yetkililere gereken cevabı verecektir? dedi. Tasarının yürürlüğe girmesi halinde emeklilik yaşının 68'e, prim ödeme gün sayısının 9 bine çıkacağını ifade eden Ören, şunları söyledi:

?Emeklilik maaşları yüzde 23 ile yüzde 33 oranında azaltılacak. Çocuklarımız için de emeklilik hayal olacak. İçinde sosyal güvenlik ve sağlık hakkı olmayan bu tasarıya karşı düzenlediğimiz referandumla tüm halkımız yasaya tepkilerini ortaya koyacak.?

SİVAS

Sivas kent meydanındaki Cıbıllar Parkı'nda toplanan 25 kişilik grup adına basın açıklaması yapan KESK Dönem Sözcüsü Veli Hasgül, tasarının, toplumun tüm kesimlerinin bugününü ve yarınını doğrudan ilgilendirdiğini söyledi.
Hükümetin bu tasarıyı IMF ve Dünya Bankası'nın isteğine uygun şekilde hazırladığını öne süren Hasgül, şunları kaydetti:

?Gelecek kuşakları da etkileyecek bu yasa tasarısını, hiçbir hükümetin toplum adına, tek başına onaylayarak yasalaştırması doğru değildir. 75 milyon insanı ilgilendiren böylesine önemli bir konunun, yalnızca 5 yıl için yetkilendirilmiş 550 milletvekilinin kararına bırakılması doğru değil. Bu önemli konuda, söz hakkı sadece halka aittir.?
Tasarının halkın oyuna sunulması için kentin çeşitli noktalarına sandıklar kurduklarını belirten Hasgül, herkesi tasarıya ?hayır? oyu vermeye çağırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber