Erdoğan'ın doktoru Gürsel'e 'Roche' soruşturması açıldı

Haber Giriş : 28 Mart 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Roche İlaç Firması ile ilgili yürütülen yolsuzluk soruşturmasına, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın özel doktoru Mehmet Koray Gürsel'in de adı karıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve Başbakanlık Müfettişlik heyetinin yaptığı incelemede ele geçirilen belgeler üzerine Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu, Gürsel'den savunma istedi. Gürsel, savunmasında, "Haksız bir suçlamaya" maruz kaldığını ifade etti. Roche İlaç Firması'nın, SSK'ya yüksek fiyatla ilaç satmasının ardından başlatılan soruşturma farklı bir boyut kazandı. Soruşturmada elde edilen belgelere istinaden Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu da harekete geçti.

SAVUNMA İSTENDİ: Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi Metin Akman ve Müfettiş Yardımcısı Çağrı Özyiğit'in imzasıyla gönderilen yazıda, Gürsel'in savunması istendi. Gürsel'den kendisine gönderilen belgeleri inceleyerek savunmasını vermesi istendi.

SUÇLAMALAR: Savunma istemiyle gönderilen yazıda "28 Şubat-2 Mart 2003 tarihinde Monte Carlo'da Dilataeren Own Ewent toplantısına katıldığı" belirtilerek, gidiş nedenini açıklaması istendi. Aynı yazıda, firma-hekim ilişkisi ile Roche firmasına menfaat sağladığı, reçete artırımına ilişkin usulsüz çalışmalar yapılıdığı yönünde, şaibeye açık iddialar bulunduğu da belirtildi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vererek, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

DOKTORDAN SAVUNMA: Suçlamalarla ilgili olarak konuşan Gürsel, Türkiye'deki bütün doktorların, bilimsel toplantılara firmaların desteğiyle katıldıklarını anımsattı. Roche ile ilgili soruşturma kapsamında sadece kendisinin değil 40'a yakın doktorun savunmasının istendiğini belirten Gürsel, şunları söyledi: "Firmanın desteği ile yurtdışına gittiğim için 'Acaba daha sonra firmaya menfaat mi sağladı, ilaç yazımında artış mı oldu' şeklindeki iddia üzerine ifadem istendi. Bu yapılan haksız ve usulsüz bir suçlamadır. Eğer firmaların desteği ile yurtdışına gidilmesini soruşturuyorsanız, Türkiye'de bunu yapmayan bir tane doktor bulamazsınız. Monte Carlo, "Kumar cenneti" olarak biliniyor. Ancak orası aynı zamanda büyük bir kongre merkezi. Sanki biz oraya tatile gitmişiz gibi gösteriliyoruz. Firma, cebimize kumar oynamamız için para koymuş gibi bir polemik yaratılıyor. Türkiye'de bu tür toplantılara firma desteği ile giden yüz bin hekim varken Başbakan'ın doktoru olduğum için mi hedef seçildim bilemem."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber