Ceza yargılamalarında sıkça kullanılan hukuki terimlerin, mahkemeler tarafından farklı yorumlanmasından doğan sıkıntılar, 'ceza sözlüğü' ile aşılacak.

Haber Giriş : 03 Ocak 2004 17:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ceza yargılamalarında sıkça kullanılan hukuki terimlerin, mahkemeler tarafından farklı yorumlanmasından doğan sıkıntılar, 'ceza sözlüğü' ile aşılacak.

TCK ve CMUK'a eklenen 'ceza sözlüğünde', bir eylemin toplu suç sayılabilmesi için en az kaç kişiyle yapılması gerektiğinden, şüpheli tanımlamasına kadar birçok kavrama açıklık getiriliyor

Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMUK) Tasarıları'nın giriş bölümüne eklenen ceza sözlüğü, tartışmalı birçok terime netlik getiriyor.

Tanımlardan örnek

Sözlükte, 'gece vakti' deyiminin hangi saatleri kapsadığı, vazo, merdane, tava gibi masum ev aletlerinin saldırı veya savunma amaçlı kullanılması halinde, mahkemelerce silah kabul edilip edilemeyeceği gibi açıklamalara da yer veriliyor. Ceza sözlüğündeki tanımlardan bazıları şöyle:

GECE VAKTİ:

Gece vaktinden, güneşin batmasından bir saat sonra başlayan ve doğmasından bir saat öncesine kadar devam eden zaman süresi anlaşılır.

SİLAH:

Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile, fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler de silah olarak kabul edilir. Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı ecza ile zehirler ve zarar verici gazlar da silah kapsamında değerlendirilir.

ÖRGÜT:

Örgüt deyiminden, önceden belirlenmemiş suçları işlemek üzere anlaşmış ve birleşmiş birden çok kişinin yapılanması ve birleşmenin dışardan gözlenebilecek biçimde oluşturulmuş bulunması anlaşılır.

ŞÜPHELİ:

Hakkında soruşturma yapılan kişi.

BASIN YAYIN YOLU VEYA VASITASI:

Basın ve yayın yolu veya vasıtası ile ibaresinden, basın, radyo, film, televizyon veya her türlü görsel ve işitsel iletişim araçlarıyla yapılan yayınlar anlaşılır.

SAVAŞ ZAMANI:

Savaş zamanı deyiminden, savaş ilanına karar verilmesinden bu halin kaldırıldığının ilan edilmesine kadar geçen süre anlaşılır.

TOPLU SUÇ:

Aralarında iştirak iradesi mevcut bulunmasa da üç veya daha fazla kişi tarafından işlenen suça toplu suç denir.

'Daha önce yapılmalıydı'

TCK ve CMUK Tasarılarını hazırlayan komisyonlara başkanlık yapan Prof. Dr. Sulhi Dönmezer, ceza sözlüğünün gecikmiş bir düzenleme olduğunu söyledi. Hukuki terimleri farklı yorumlayan mahkemelerin, benzer olaylarda zıt kararlar verdiğine dikkat çeken Dönmezer, şöyle konuştu: 'Gece vakti işlenen bir suça verilen ceza ile aynı suçun gündüz işlenmesi halinde verilen ceza arasında farklılıklar bulunuyor. Bu nedenle gece vakti terimi ile hangi zaman sürecinin kastedildiği tartışmaya yer bırakmayacak şekilde anlaşılması gerekiyor. Farklı yorumlara neden olabilecek hukuki terimlere yeni düzenleme ile açıklık getirdik.'

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber