'Memura yeni zam için bile kaynağımız var'

Haber Giriş : 30 Mart 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Babacan, zamma rağmen bütçede 180 milyon YTL'lik ödenek fazlası kaldığını IMF'ye bildirdi.

Memura yapılan 40+80 YTL'lik zammın ardından öğretmen, polis, din görevlileri ve teknik personele verilen 100'er YTL'lik zamma tepki gösteren IMF'yi Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, ?Yeni zam için bile kaynağımız var? sözleriyle ikna ettiği öğrenildi.

IMF'nin, memura yapılan zammın 2 milyar YTL'lik ekstra harcama anlamına geldiğini açıklaması üzerine Babacan, IMF üst yönetimiyle telefonda görüştü. Babacan, zammın faturasının 1.7 milyar YTL olduğunu, bu rakamın da ?fazlasıyla? bütçede bulunduğunu anlattı. Babacan'ın IMF'ye ilettiği memur zammı hesabı şöyle:

- 40 artı 80 YTL'lik zam, sendikal görüşmelerden kaynaklanan bir ücret artışı. Bu zammın bütçeye toplam yükü 1.2 milyar YTL. 2006 bütçesi yapılırken bu rakam göz önüne alınıp personel ödeneğine gerekli kaynak konuldu.

- Bunun dışında öğretmenler, polisler, din hizmetleri görevlileri ve mühendis ağırlıklı teknik personele 100'er YTL'lik ilave zam yapılmasına karar verildi.

- Bu yeni gruba verilecek zammın bir bölümü, kanunun Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması halinde 1 Nisan'da, bir bölümü de kanunun yayımını izleyen günden itibaren yürürlüğe girecek.

- 1 Nisan'dan önce yasanın onaylanacağı varsayılırsa buradan bütçeye gelecek yük 520 milyon YTL. Bu bütçedeki personel yedek ödeneğinden karşılanacak. Yedek ödenekte 700 milyon YTL kaynak var.

- Dolayısıyla 520 milyon YTL'lik zamma rağmen bütçede 180 milyon YTL'lik kaynak kalıyor. Mevcut kaynaklar yeni zamma bile imkân veriyor.

Onay gecikirse maliyet düşecek

IMF'nin, 2 milyar YTL'lik yük dile getirmesinin Maliye'nin teknik hesabından kaynaklandığı bildirildi. Yetkililer, 100'er YTL'lik zammın maliyetinin, yılın tamamı için hesaplanıp 800 YTL'lik tutara ulaşıldığını söylediler. Zammın nisandan geçerli olacağını, dolayısıyla yükün 520 milyon YTL'ye düştüğünü ifade eden yetkililer, ?Eğer Cumhurbaşkanı yasayı geç onaylarsa ya da Meclis'e iade ederse o zaman zam daha geç yürürlüğe girecek, maliyet daha da aşağı düşecek? dediler.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber