BBDK'da vekâlet sorunu yok, sıkıntı atamada

Haber Giriş : 30 Mart 2006 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığı'na otomatikman İkinci Başkan Ahmet Şirin vekâlet edecek. Başkanlık için Abdüllatif Şener, Tevfik Bilgin'de ısrarlı. Kürşad Tüzmen'in Bilgin'i istemediği, Ali Babacan'ın adayının ise Murat Ulus olduğu belirtiliyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) başkanlık ataması için sayılı günler kaldı. Görev süresini dolduran Tevfik Bilgin'in görev süresi 31 Mart Cuma günü sona eriyor. Görev süresinin son günü ile ilgili tartışmalarda ise BDDK'nın, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'e bir bilgi notu gönderdiği, notta görev süresinin 31 Mart tarihinde sona erdiğini bildirdiği öğrenildi. 31 Mart'a kadar atama kararnamesinin çıkmaması ve Bilgin'in görevden ayrılması halinde İkinci Başkan Ahmet Şirin'in otomatik olarak başkanlığa vekâlet edeceği öğrenildi. Yani Merkez Bankası'nda yaşanan vekâlet karmaşası BDDK'da yaşanmayacak. Başkanın bu tarihten sonraki 2 ay içinde atanması gerekiyor

Bankacılık Kanunu'na göre başkan ve üyelerin yemin etmeden göreve başlayamayacakları belirtiliyor. BDDK'dan üst düzey bir yetkili, bazı hukukçuların yemin etme tarihini, bazılarının ise Resmi Gazete'de çıkan atama kararını esas aldığını anlatarak "Resmi Gazete tarihini esas alan hukukçular, bu kararla atamanın yapılmış olduğunu kabul ediyorlar. Yemini esas alanlar ise 'Atama olsa dahi yemin etmeden göreve başlayamaz, imza atamaz' yorumunu getiriyorlar" dedi. BDDK'nın hukuki bir karmaşaya neden olmamak için Resmi Gazete'de çıkan tarihi esas aldığı bildirildi.

BDDK'nın Şener'e gönderdiği bilgi notunda 31 Mart görev süresinin bittiği tarih olarak bildirildikten sonra Tevfik Bilgin'in ne yapacağı merak ediliyor. Bilgi notundan sonra BDDK'ya, Devlet Bakanlığı'ndan herhangi bir bildirimde bulunulmadığı belirtildi. Bu tarih itibarıyla artık İkinci Başkan olarak Ahmet Şirin'in başkanın her türlü yetkisine sahip olacağı ve imza atabileceği ifade edildi.

Tevfik Bilgin'in alternatifleri var

BDDK başkanını önerecek Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Bilgin'in çalışmasından memnun olduğunu, yeniden atanmasını isteyeceğini söylemişti. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sudan'a gidişi sırasında konuya ilişkin karar verilmediğini bildirdi. BDDK için Bilgin'e alternatif olarak Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ulus, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk'ün isimleri geçiyor. Devlet Bakanı Ali Babacan'ın prensi olarak bilinen Murat Ulus'un bankacılık yapma izni mevcut BDDK yönetimi tarafından kaldırılmış ancak Danıştay, Ulus'un itirazını kabul etmişti. Bilgin'in atama kararına özellikle Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve bazı bakanların karşı çıkabileceği de konuşuluyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber