Yeni gelir vergisi tarifesi yasalaştı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2006 23:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir vergisi oranlarında indirim öngören ve yatırım indirimi uygulamasını kaldıran yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

AKP Tokat Milletvekili Mehmet Ergun Dağcıoğlu'nun, Gelir Vergisi Kanunu ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Kanuna göre, gelir vergisi dilimleri azaltılacak ve tek tarifeye geçilecek. Yıllık gelirin 7 bin YTL'ye kadar olan kısmından yüzde 15, 7-18 bin YTL arasındaki kısmından yüzde 20, 18-40 bin YTL arasından yüzde 27 ve 40 bin YTL'nin üzerindeki kısmından ise yüzde 35 vergi alınacak.

Yatırım indirimi uygulaması

Kanunla yatırım indirimi uygulamasına son veriliyor, Gelir Vergisi Kanunu'nun yatırım indirimi istisnasını düzenleyen 19. maddesi yürürlükten kaldırılıyor.

1 Ocak 2006 tarihinden önce uygulanan yatırım indirimi istisnasına ilişkin geçiş hükümlerine göre, 1 Ocak 2006'dan önce yatırıma başlayan mükellefler, 31 Aralık 2005 tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre hesaplayacakları yatırım indirimi istisnası tutarlarını, bu tarihteki mevzuat hükümleri çerçevesinde 2006, 2007 ve 2008 yıllarına ait kazançlarından indirebilecek.

Söz konusu yıllara ilişkin beyan edilecek kazançlardan indirilemeyen bir kısmın kalması halinde, kalan tutar, 2008'den sonraki yılların kazançlarından indirilemeyecek.

Biyodizele ÖTV

Özel Tüketim Kanunu'nda yapılan değişiklikle de Kaçakçılık Mücadele Kanunu'nca el konulan veya Gümrük Kanunu uyarınca tasfiyelik hale gelenlerden, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca belirlenen zorunlu standartlara uymayanlarının rafinelere teslim edilmesi halinde, vergiyi doğuran olay, bu malların rafineriler tarafından tesliminde gerçekleşecek ve verginin mükellefi, bu teslimi gerçekleştirenler olacak.

Kanunla, biyodizele litre başında 0,6498 YTL oranında ÖTV getiriliyor.

Traş sabunu, traş köpüğü ve traş kremine, yüzde 6.7 oranında ÖTV uygulanacak.

Alkollü içkiler ile sigara ve puronun asgari maktu vergi tutarları, nispi vergileme yöntemiyle yapılacak.

Motosiklette ÖTV arttı

Motosiklet piyasasında yerli üretimi desteklemek amacıyla aynı kanunda yapılan değişiklikle de motosikletler (mopedler dahil) ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlar (sepetli olsun olmasın) için yüzde 8 olarak uygulanan ÖTV oranı artırıldı. Motor silindir hacmi 250 cm3'ün altında olanlara yüzde 22 oranında, motor silindir hacim 250 cm3'ü geçenlere ise yüzde 37 oranında ÖTV uygulanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber