Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş organlarını bağışladı

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Organ Bağış Haftası nedeniyle organlarını bağışladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2013 21:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş organlarını bağışladı

Organ Bağış Haftası etkinlikleri kapsamında Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Konferans Salonu'nda konferans düzenlendi. Programda konuşan Vali Erdoğan Bektaş, Kastamonuluları organ bağışında bulunmaya çağırdı. Organ bağışının önemini kendilerinin veya bir yakınlarının başına geldiğinde daha iyi anlaşıldığını belirten Vali Bektaş, sağlık hizmetlerinden gelişen teknolojiye rağmen organ bağışının büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Bektaş, "Bizim öldükten sonra işimize yaramayacak, toprakta yok olup gidecek organlarımız başkaları için yeni bir hayatın başlangıcı oluyor. Bizim geleneklerimiz ve inançlarımız insanlara yeni bir yaşam sunmayı emrediyor. Bu vesile ile bende tereddütlerimi gidererek organlarımı bağışlıyorum ve herkesi de bağışlamaya davet ediyorum" dedi.

Kastamonu'da organ bağışı konusunda 8 bin kişi üzerinde anket çalışması yaptıklarını belirten Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, "Türkiye'de organ bağışı konusunda son yıllarda destek artmaya başladı fakat biz Kastamonu'da da toplumsal desteği en üst düzeye çıkarmak için gerekli çalışmaları en iyi şekilde gerçekleştireceğiz. Kastamonu'da kronik böbrek yetmezliği nedeniyle 356 hastamız diyalize girmek zorunda kalmaktadır. Biz hastalarımıza en üst düzeyde de hizmet versek organ bağışı noktasında olduğu kadar memnun edemeyiz. Kastamonu'da 18 yaş üstü 3193 kadın, 4807 erkek üzerinde gerçekleştirdikleri ankete katılanların büyük bir çoğunluğunun organ bağışına sıcak baktığını kaydetti" diye konuştu.

Kastamonu'da organ bağışı noktasında yeterli düzeye ulaşamadıklarını ifade eden Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Organ Bağışı Kastamonu Koordinatörü Dr. Seyit Sert, "Kastamonu'da beyin ölümü gerçekleşen biri erkek birisi de kadın olmak üzere 2 kişiden organ bağışı alabildik. vefat eden kişilerin ise ailelerini ikna edebilmek için yoğun gayret gösterdik" şeklinde konuştu.

Türkiye'de organ naklinin yeterince yapılmadığı için hem ekonomik hem de sosyal sonuçlarının sorun teşkil ettiğini anlatan Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Ayşe Yılmaz ise, şöyle konuştu:

"Bir hastanın diyaliz ve ilaç masrafı 24 bin doları buluyor. Yıllık devlet 600 milyon dolar ödeme gerçekleştiriyor. Organ bağışı hakkında vatandaşlarımız çekingen davranıyor. Bu yüzden vatandaşların bağış konusunda ikna edilmesinin yollarını arıyoruz."

Organ bağışının İslam dininde büyük sevabı bulunduğuna dikkat çeken Kastamonu İl Müftü Vekili İsmail Hakkı Selim, "Bir insanı kurtaran tüm insanlığı kurtarmış ve bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibi olur felsefesiyle hareket ediyoruz. Bu bağlamda organ bekleyen binlerce hasta adına ve bir gün hepimizin ihtiyaç duyabileceği organ bağışı konusunda desteklerinizi bekliyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi. Ardından Vali Bektaş, organ bağış standına gelerek burada yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra Vali Bektaş, aklında kalan bir takım tereddütlerin ortadan kalktığını ifade ederek organlarını bağışladığını söyledi. Vali Bektaş, organ bağışı için hazırlanan formu doldurarak imza attı. Ayrıca Bektaş, kendisinin organlarını bağışlayarak vatandaşlara örnek olması gerektiğini belirterek, Kastamonu halkının organ bağışına destek vermelerini istedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber