Tufan Algan'ın emekliliği 'doğum tarihindeki tashih' yüzünden 5 gün sürdü. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Algan, Emekli Sandığı'nın '6 ayın daha var' uyarısıyla görevine geri döndü

Haber Giriş : 06 Ocak 2004 06:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tufan Algan'ın emekliliği 'doğum tarihindeki tashih' yüzünden 5 gün sürdü. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Algan, Emekli Sandığı'nın '6 ayın daha var' uyarısıyla görevine geri döndü

Ecevit Hükümeti döneminde görev süresi uzatılan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Tufan Algan'a bu kez de Emekli Sandığı sürpriz yaptı. 1 Ocak'tan itibaren emekliye ayrılmayı planlayan Algan, 'doğum tarihindeki tashih' yüzünden yeniden göreve çağrıldı. YSK Başkanı, altı ay sonra emekli olabilecek.

Tufan Algan, 'film gibi mevzuat komedisinin' aktörü oldu. Algan, 1939'da Adana'nın Düziçi İlçesi'nde dünyaya geldi ancak gecikmeli olarak nüfus kayıtlarına '1943' diye kaydedildi. Algan'ın ailesi 1951 yılına gelindiğinde mahkemeye başvurdu. Aile, çocuklarının doğum yılının 1939 olduğunu belirterek, tashih talebinde bulundu. Talebi inceleyen mahkeme ise Algan'ın 1939 yılında doğduğuna ancak doğuma ilişkin ay ve günün tespit edilemediğine karar verdi. Nüfus Müdürlüğü, bu karara rağmen Algan'ın nüfus kaydını '1 Ocak 1939' olarak işledi. Mahkeme kararıyla Düziçi Nüfus Müdürlüğü kayıtları arasındaki fark, Algan'ın emeklilik işlemi için yaptığı başvuru üzerine ortaya çıktı. Talebi inceleyen Emekli Sandığı, doğuma ilişkin ay ve gün bilgisine ulaşılamayan kişilerin 1 Temmuz 2004 tarihinde emekli olabileceğini bildirdi.

Yargıtay Başkanlığı, Emekli Sandığı'ndan gelen yazı üzerine Algan'ın yaş haddinden emekliliğine ilişkin işlemlerini iptal etti.

65 yaşını doldurduğu 1 Ocak'ta YSK'daki özel eşyalarını toplayarak kurumdan ayrılan Algan, sürpriz gelişme üzerine dün görevine geri döndü.

Tufan Algan'ın YSK Başkanlığı görevi

15 Ocak'ta sona erecek. Algan bu tarihten sonra Yargıtay üyeliğine dönecek ve isterse 19 Ocak'ta Yargıtay'da yapılacak seçimde YSK üyeliğine yeniden aday olabilecek. Ancak Başkan Algan 'Aday olmayacağım' açıklaması yaptı.

Kendimi alıştırmıştım

Tufan Algan, Emekli Sandığı'nın kararının sürpriz olduğunu belirterek duygularını şöyle ifade etti:

'Kendimi tamamen emeklilik yaşamına alıştırmak için planlamıştım. Bu durum pek arzu etmediğim bir sonuç oldu. İki ay dinlenmeyi düşünüyordum. Artık temmuz ayından sonraya kaldı. Görevime devam edeceğim.' YSK Başkanı Algan, 'Emekli olsaydınız ne yapacaktınız' şeklindeki bir soruya ise 'Daha bir plan yapmamıştım' karşılığını verdi.
Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber