MGK genel sekreteri değişiyor

Haber Giriş : 03 Nisan 2006 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, dış politikada tarihinin en fırtınalı döneminden geçiyor. Diplomaside yapılan en küçük bir hata, ülkenin ekonomi ve iç siyasetine olumsuz yansıyor. Bu yüzden, Başkent'te şimdi tüm gözler Dışişleri Bakanlığı'nda yakında çıkması beklenen zirveyi netleştirecek büyükelçiler kararnamesine çevrildi.

Buna göre, Dışişleri'nin en tepesindeki isim Müsteşar Ali Tuygan görevinden ayrılıyor. Yoğun tempodan yorulan 'sakin ve saygın' bir başkent arayışında olan Tuygan'ın, Lizbon ya da Madrid'den birine büyükelçi olarak gideceği konuşuluyor. Müsteşarlık koltuğu için ise, Müsteşar Yardımcıları Ahmet Üzümcü ile küçük bir ihtimal dahilinde de olsa Ertuğrul Apakan'ın adları geçiyor. Bu yıl 30'dan fazla büyükelçilik boşalacak. 60'tan fazla diplomatın yerinin değişmesi planlanıyor. Bu, dev bir kararname yolda demek.

Kararnameye girmesi beklenen önemli isimlerden biri halen MGK Genel Sekreteri olan Yiğit Alpogan. Yani, MGK patronu gidiyor. Diğeri de Müsteşar Yardımcısı Ahmet Erozan . Londra'dan Akın Alptuna'nın, Moskova'dan da Kurtuluş Taşkent'in döneceği göz önüne alınırsa, Alpogan ve Erozan'ın bu iki başkentten birine atanması bekleniyor. Alpogan'ın Londra'ya, Erozan'ın Moskova'ya gideceği öngörülüyor. Brüksel'deki NATO Daimi Temsilciliği'ne gelince. Büyükelçi Ümit Pamir'in bırakacağı koltuğa Amman'da iki senedir bulunan, NATO'yu en iyi bilen isimlerden Hüseyin Diriöz'ün gelmesi sürpriz olmaz. Ama, Pamir'in görevinin bir yıl uzatılarak, NATO uzmanı Fatih Ceylan'ın seneye, Sudan'dan Brüksel'e gelmesi de olası.

Müsteşar Yardımcılarından Ender Arat'ın adı Paris OECD için konuşuluyor. Tokyo'ya da Süha Umar veya Selahattin Alpar'ın gidebileceği belirtiliyor.

Bu yıl büyükelçi olacak kıdemli isimlerden, Tunç Üğdül' ün Paris UNESCO Daimi Temsilciliği'ne, Haluk Ilıcak' ın Belgrad'a, Vakur Gökdenizler'in Montreal'deki Sivil Havacılık Örgütü'ne (ICAO), Sözcü Namık Tan'ın ise Tel Aviv'e atanacağı konuşuluyor. Listede Aykut Sezgin, Kaya Türkmen de bulunuyor.

Bu yıl, Washington Müsteşarı Engin Soysal, Chicago Başkonsolosu Naci Koru (Gazeteci Fehmi Koru'nun kardeşi), Mithat Rende, Hayret Yalav ve Levent Bilman da yine kararnamede olabilecek isimlerden. Kararnamede, kuvvetli isimler olarak Büyükelçiler Rafet Akgünay, Oğuz Çelikkol, Ahmet Acet de var. Ama onların çıkıp çıkmayacakları henüz kesin değil. Boşalacak merkezler arasında, Cenevre BM Ofisi, Lefkoşa ve Dublin bulunuyor. Lefkoşa'ya, üst rütbeli askerlerle denge olsun diye son dönemde kıdemli isim göndermeye dikkat eden Dışişleri yine benzer taktiği uygulayabilir. Bu arada, ağır top olarak, Köşk'ten Cumhurbaşkanı Sezer'in başdanışmanı Sermet Atacanlı'nın çıkışının da tüm bu senaryolara yapabileceği etkiyi göz ardı etmemek gerekiyor. Alpogan'ın yerine MGK'nın yeni patronu kim olacak? Bu da başkentin yeni tartışma konusu olacak gibi görünüyor.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber