Bulut'un 'tarikat' hesabı

Haber Giriş : 04 Nisan 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çok uğraşmasına rağmen İMKB'de uzman olamadığı öne sürülen Yiğit Bulut, Birsen'e sahip çıkarak Hüseyin Erkan'ın 'tarikatçı' olduğunu ima ediyor.

Şimdi, 'İstinye'de neler oluyor' sorusuna cevap arıyoruz

AYLARDIR 'İstinye'de neler oluyor?' sorusuna cevap arayan piyasa yorumcusu Yiğit Bulut, ilginç bir iddia ortaya attı. CNN Türk, Referans Gazetesi başta olmak üzere Doğan Grubu bünyesindeki çok sayıda dergi ve gazetede döviz, faiz ve borsa konusunda değerlendirmeler yapan Yiğit Bulut, 13 Mart 2006 tarihinde Radikal'deki köşesinde 'Osman Birsen'e sahip çıkalım' başlıklı oldukça ilginç bir yazı yazdı. Ve önemli iddialarda bulundu. Yiğit Bulut şöyle diyor köşesinden:

'İMKB içinden ve dışından; 'tarikat' desteğiyle Osman Birsen'in yerine oynayan bir başkan yardımcısına dair iddialar geliyor... Kanıtlanmış bir durum olmadıkça bu kişinin ismini yazmak doğru değil... Yazmayacağım...'

Bulut, uzman olamamış

Bulut, 'Yazmayacağım' dediği kişiyi yazısının sonuç bölümünde deşifre ediyor:

'Yazımda söz konusu ettiğim bu kişi başkan yardımcılığından ayrıldı.'

Bakıyoruz; İMKB'de son 8 yıl içerisinde ayrılan iki başkan yardımcısı var. Biri; 1998 yılında ayrılan Abdullah Akyüz, diğeri ise kısa bir süre önce istifa eden Hüseyin Erkan. Bulut'un kastettiği kişi Akyüz olamaz, çünkü çok önce ayrıldı ve TÜSİAD'a geçti. Yiğit Bulut'un, iddialar ispatlanmadan 'yazmayacağım' diyerek işaret ettiği isim olsa olsa 'Hüseyin Erkan' olabilir. Bulut, ısrarla bu kişinin 'tarikatçı' olduğunu iddia ediyor. Peki bunu nereden biliyor? Ya da kasıtlı olarak mı böyle yazıyor? Bilinmez... Bize ulaşan bilgilere göre Bulut, Hüseyin Erkan'ı İMKB'de çalıştığı dönemde tanımış. Yiğit Bulut'un, yorumculuğa başlamadan önce İMKB'de staj yaptığını da yine güvenilir kaynaklardan öğrendim. Hem de Borsa'da staj süresi 15 günle sınırlıyken Bulut, aylarca İstinye yollarını arşınlamış. Yine çok güçlü kaynaklardan aldığımız bilgilere göre, Bulut'un tek hayali İMKB'de uzman olarak çalışmakmış, ama olmamış.

İMKB yönetimine çok yakın ve güçlü kaynaklardan aldığımız bilgilere göre, Uluslararası Pazar'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Hüseyin Erkan, uzman alımında uygulanan prosedürün uzatmalı stajyer Yiğit Bulut'a da uygulanmasını istemiş. Genellikle de Borsa'ya sınavla uzman alınır. Bugüne kadar sınavsız alınan kişi sayısı birkaç kişidir ki, onlar da rahmetli Tuncay Artun döneminde alındı. Bulut, şartları yerine getiremediği için de görevlendirilmemiş. Bu yüzden aylardır Hüseyin Erkan aleyhinde 'tarikatçı' diye yazıyormuş. Biz de bu iddiaların doğru olmamasını temenni ediyoruz.

Osman Birsen'i savunuyor

İlişkileri bilinmez, ama ısrarla Osman Birsen'i savunun Bulut, yazısında şöyle diyor: '... şimdi dışarıdan Osman Birsen gittikten sonra yerine atanacağı günü bekliyor.' Bu beklemede ortaya çıkan bu rapor (Tasarruf Genelgesi kapsamında yapılan araştırma) da her şeyi daha anlamlı kılıyor...' Yiğit Bulut'un 'son sözü' şöyle: 'Osman Birsen'i zaman zaman eleştirsem bile İMKB içine siyasi müdahale girmesine ne bizler ne de piyasa oyuncuları asla razı olmamalılar... Umarım; sayın Cumhurbaşkanımız böyle bir oyuna müdahale eder ve Osman Birsen'in görevden alınmasına izin vermez...'

Aynı senaryo...

Taşları yerli yerine konulunca tablo daha net ortaya çıkıyor. Yiğit Bulut'un senaryosu 58'inci Hükümet'in son günlerinde yeniden başkan olarak atanan ve dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'e, 'AKP geliyor, bu kararnameyi imzalamazsanız İMKB'yi tarikatçılar ele geçirilecek' diye yazılan senaryoya çok benziyor. 58. Hükümet'in son icraatı olarak tarihe geçen seçimden bir gün önce onaylatılan kararnamenin hikayesini anlatmak ise haftalar sürer... Sonuçta, Osman Birsen'in görev süresi 1.5 yıl sonra bitiyor. Ve yeni başkan için şimdiden zemin hazırlanıyor. Kulisler çok hareketli, herkes kendi tarafına çekiyor.

Belki de Bulut'un yazdığı gibi Hüseyin Erkan başkan adayı olacak. Bunu zaman gösterecek. Kararı ise Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener verecek. Ancak bugüne kadar Şener'in, ne BDDK'da, ne de İMKB'de başkan değişikliği için baskı yapmadığı biliniyor. Çünkü eğer isteseydi, Osman Birsen ve Doğan Cansızlar'ı BDDK Başkanı Engin Akçakoca gibi istifaya zorlardı. En azından bunu için de 3 yıl beklemezdi.

Cevap bekleyen sorular

Asıl şimdi 'İstinye'de neler oluyor?' sorusuna verilecek cevaplar daha fazla önem kazanıyor. Acaba, Osman Birsen üçüncü kez başkan olmak için hazırlık mı yapıyor? Böyle bir hakkı var, sonsuza kadar başkan seçilebilir. Yiğit Bulut, uzman olmasını engellediği için Hüseyin Erkan'dan medya aracılığıyla intikam mı alıyor? Hep birlikte 'İstinye'de neler oluyor?' sorusuna cevap arıyoruz...

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber