Sağlık Müdürü Mahmut Arık'tan uyarı geldi

Bolu’da iki kişinin sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetmesi, bir kişinin de tedavi altına alınması üzerine açıklama yapan Sağlık İl Müdürü Dr. Mahmut Arık, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2013 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık Müdürü Mahmut Arık'tan uyarı geldi

Gölyüzü Mahallesi'nde sabah saatlerinde iki kişinin ölümüyle sonuçlanan zehirlenme olayının ardından Sağlık İl Müdürlüğü'nden açıklama geldi. Anne ve kızının karbonmonoksit gazından zehirlenmesi üzerine vatandaşları uyaran Sağlık İl Müdürü Dr. Mahmut Arık, "Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir. Havagazı, kömür gibi benzeri ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında karbonmonoksit gazı oluşur. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir" diye konuştu.

Soba ve bacalarla ilgili uyulması gereken bir takım kurallar olduğunu hatırlatan Dr. Mahmut Arık, "Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması için güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından, soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Karbonmonoksit gazından zehirlenme durumunda neler yapılabileceğini de açıklayan Arık, şöyle konuştu;

"Öncelikle cam ve kapılar açılarak ortamın havalandırılması sağlanır. Zehirlendiğinden şüphelenilen kişilerin bilinci kontrol edilir. Bunu da kişiye seslenerek yapabilirsiniz. Taşıma imkanı varsa ve hastanın bilinci yerindeyse başka bir odaya taşınıp dinlenmeye alınır. Solunum ve nabzının olup olmadığına bakılır. Kişinin bilinci yerindeyse, rahat soluk alıp vermeleri için yarı oturur pozisyona getirilir. 112 Acil Yardım aranarak tıbbi yardım istenir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber