KESK: KEY hesapları bir defada ödensin

Haber Giriş : 04 Nisan 2006 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ödeneceğini açıkladığı, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının bir defada ve iç borç faiz oranlarıyla nemalandırılarak ödenmesini önerdi.

KESK'ten yapılan yazılı açıklamada, 2004-2005 yılı toplu görüşmelerinde gündeme getirilen KEY hesaplarının tasfiye edilmesi yönündeki taleplerin nihayet yerine getirildiği belirtilerek, "Ancak bugüne kadar ne kadar has sahibinin bilinmemesi ve KEY mevcudunun ne şekilde nemalandırılacağının açıklanmamış olması çalışanlar açısından büyük bir hak kaybı doğuracağı endişesi yaratmaktadır" denildi.

KESK, KEY hesaplarını tasfiyesinde şu konuları dikkat edilmesi önerisinde bulundu:
"-1996 yılı sonu itibariyle tespit edebildiğimiz 126 trilyon 421 milyar TL KEY mevcudunun iç borç faiz oranları dikkate alınarak hesaplanıp, 2006 yılı KEY mevcudu ortaya çıkarılmalı.
-Bu şekilde bulunacak KEY mevcudu hak sahiplerine bir defada ödenmeli.
-Hak sahiplerinin belirlenmesinde kamu sorumluluk altına alınmalı.
-Tüm bu çalışmalar yapılırken, sosyal tarafların katılımı sağlanmalı."
Bu öneriler çerçevesinde çıkarılacak yasanın çalışanların KEY hesaplarında biriken alacaklarını kısmen de olsa karşılayabileceği belirtilen açıklamada, "Aksi halde tıpkı nemalarda olduğu gibi faiz oranlarının düşük tutulması ve taksitlendirme yönteminin önerilmesi halinde çalışanlar bir kez daha mağdur edilmiş olacaklardır" denildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber