Mesleki eğitimde patronun görüşü de alınacak

Genç işsizliği önleme konusunda bir adım daha atılıyor. Mesleki eğitim, artık istihdam olanakları kapsamında şekillenecek. Bu konuda hem işverenin ve hem de sendikaların görüşü alınacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Kasım 2013 07:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doruk ÇAKAR

Hükümet, genç işsizliğini önleme konusunda somut adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda mesleki eğitim de istihdam olanakları kapsamında şekillenecek. Böylece hem vasıflı işsizlik en aza indirilecek hem de işletmelerin ara eleman açığı büyük ölçüde kapanacak.

TARAFLAR BİR ARAYA GELİYOR

Yükseköğretim Kurumu (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR, işçi ve işveren sendikaları, Mesleki Yeterlilik Kurumu, üniversiteler ve meslek kuruluşları bir araya gelerek, bölgesel bazda istihdam olanaklarını değerlendirecek. Bu kurumlar işletmelerin hangi alanda açığı olduğunu tespit edecek. Projeksiyonlarla, orta ve uzun vadede işgücü piyasasının ihtiyaçları ortaya çıkacak.

İHTİYACA GÖRE BÖLÜM

İşletmelerin ileriki yıllara yönelik öngörülen eleman açığı belirlendikten sonra, mesleki eğitim veren kurumlar bu doğrultuda planlanacak. Yani meslek liseleri ile meslek yüksekokullarında açılacak bölüm, program ve bunların kontenjanları, istihdam olanakları çerçevesinde belirlenecek.

İLK DENEME MEB'DE YAPILDI

EĞİTİM kurumlarının istihdam imkanlarına göre öğrenci yetiştirmelerine yönelik ilk deneme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatıldı. 'MEB- İkop' projesi kapsamında 2023'e kadar iller bazında hangi alanlarda öğretmen açığı olacağı saptanacak. Geçtiğimiz yıl ilk verilerin elde edilmesinin ardından Bakanlık, eğitim fakültelerini tercih edecek üniversite adayları için, en çok açık bulunan alanları ilan etmişti. Bakanlığın bu projesiyle, eğitim fakültelerinin kontenjanlarının da öğretmen açığı bulunan alanlar doğrultusunda şekillenmesi planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber