Tüzel kişiliği sona erecek il özel idarelerinin sorularına cevaplar

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün açıklamasıdır

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Kasım 2013 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tüzel kişiliği sona erecek il özel idarelerinin sorularına cevaplar

6360 SAYILI KANUNLA YAPISI DEĞİŞEN VEYA İLK MAHALLİ İDARELER GENEL SEÇİMİNDEN SONRA TÜZEL KİŞİLİĞİ SONA ERECEK MAHALLİ İDARELERİN HİZMET ALIMIYLA
İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR

SORU-1 30.03.2014 mahalli idareler genel seçiminden sonra tüzel kişiliği sona erecek il özel idareleri hizmet alımlarını ne kadar süre için yapabilirler?
CEVAP: Tüzel kişiliği seçimden sonra sona erecek il özel idareleri hizmet alımlarını 30.03.2014 tarihini aşmayacak şekilde yapmalıdır. Daha önceden yıllara sari yapılmış hizmet alımları en geç 30.03.2014 tarihine kadar zorunlu nedenden dolayı tasfiye edilmelidir.

SORU-2: 30.03.2014 mahalli idareler genel seçiminden sonra tüzel kişiliği sona ererek mahalleye veya köye dönüşecek belde belediyeleri hizmet alımlarını ne kadar süre için yapabilirler?
CEVAP: Mahalli idareler genel seçiminden sonra tüzel kişiliği sona erecek belde belediyeleri hizmet alımlarını 30.03.2014 tarihini aşmayacak şekilde yapmalıdır. Daha önceden yıllara sari yapılmış hizmet alımları en geç 30.03.2014 tarihine kadar zorunlu nedenden dolayı tasfiye edilmelidir.

SORU-3: 30.03.2014 mahalli idareler genel seçiminden sonra büyükşehir belediyesine dönüşecek 14 il belediyesi hizmet alımlarını ne kadar süre için yapabilirler? Özellikle temizlik ve çöp toplamak için hizmet alımlarını nasıl ve ne kadar süre için yapmalıdır? Daha önceden yapılmış ve seçimden sonra da devam edecek hizmet alımları ne yapılmalıdır?
CEVAP:
. Büyükşehir belediyesine dönüşecek 14 il belediyesi, büyükşehir belediyesinin görev alanına giren konularda hizmet alımlarını önceki yıllar gibi yıllık yapabilirler. 30.03.2014 mahalli idareler genel seçiminden sonra bu hizmet alımlarına ilişkin sözleşmelerden doğan tüm yetki ve sorumluluklar büyükşehir belediyesine devredilir.
. Belediye mevzuatına göre sokakların temizliği ve çöplerin toplanması, büyükşehir belediyesi sınırları içinde ilgili ilçe belediyesinin görev alanına girer. Büyükşehir belediyesine dönüşecek 14 il belediyesi sınırlarında yer alan sokakların temizlenmesi ve çöplerin toplanarak çöp bertaraf tesislerine taşınması görevi ve sorumluluğu 30.03.2014 tarihine kadar il belediyesine ait olup, bu tarihten sonra bu görev ve sorumluluk ilgili ilçe belediyesine ait olacaktır.
. 6360 sayılı Kanunla büyükşehir belediyesine dönüşen 14 il belediyesi, seçimden sonra il belediyesi sınırlarında kurulan yeni ilçe belediyelerinin kuruluşunu tamamlayıp
faaliyete geçene kadar sokakların temizliği ve çöplerin toplanması konusunda sıkıntı yaşanmaması için hizmet alımında aşağıdaki hususlara dikkat edecektir.
. Sokakların temizliği ve çöplerin toplanması konusunda hizmet alımı yapacak 14 il belediyesinin, belediye sınırları içinde kurulan yeni ilçe belediyelerinin sınırları baz alınarak ihaleye çıkması gerekmektedir. Belediye sınırları içinde kaç ilçe belediyesi kurulmuşsa veya il belediyesinin mahalleleri kaç ilçe belediyesine devredilmiş ise o sayıda ayrı ayrı hizmet alımı yapılmalıdır. Bu şekilde yapılacak hizmet alımlarında yüklenicinin muhatabı 30.03.2014 tarihine kadar il belediyesi, bu tarihinden sonra ilgili ilçe belediyesi olacaktır.
. Büyükşehir belediyesine dönüşecek 14 il belediyesinin; sokakların temizliği ve çöplerin toplanması konusunda yapacakları hizmet alımı, hiçbir şekilde 30 Eylül 2014 tarihini (seçimden sonra 6 ay) aşmamalıdır. Bakanlığımızca bu tür ihalelerde sürenin 30 Haziran 2014 tarihini (seçimden sonra 3 ay) geçmemesi tavsiye edilmektedir.
. Sokakların temizliği ve çöplerin toplanması konusunda 14 il belediyesinin daha önceden yıllara sari yapmış olduğu hizmet alımı 30 Mart 2014 mahalli idareler genel seçimine kadar olduğu gibi devam eder. Mahalli idareler genel seçiminden önce 6360 sayılı Kanundan kaynaklanan zorunlu nedenden dolayı il belediyesi ve yüklenici arasında ek sözleşme veya protokol yapılmalıdır.
Bu ek sözleşme veya protokol ile ihalenin, il belediyesi sınırları içinde yeni kurulan veya il belediyesinin mahallelerinin devredildiği ilçe belediyesi sayısınca, alan büyüklüğü ile orantılı bölünmesi gerekmektedir.
. İl belediyesince yapılan bu ihaleler(sözleşmeler) il devir tasfiye ve paylaştırma komisyonunca ilgili büyükşehir ilçe belediyesine devrine karar verilmesi gerekir.
. İl belediyesinin hizmet alımına ilişkin sözleşmeden kaynaklanan yetki ve sorumlulukları, 30.03.2014 mahalli idareler genel seçiminden sonra ilgili büyükşehir ilçe belediyesine geçer.
. Yukarıdaki açıklamalara aykırı ilana çıkılmış ve henüz ihale yapılmamış ise ihale iptal edilerek ihale şartnamesinin yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda yeniden belirlenerek ilana çıkılması daha doğru olacağı değerlendirilmektedir.

SORU-4: 30.03.2014 mahalli idareler genel seçiminden sonra ilçe belediyesine dönüşecek belde belediyeleri (Arsuz, Payas, Kapaklı, Marmaracık, Kemer, Karaköprü) hizmet alımları ne kadar süre için yapabilirler?
CEVAP: Bu tür belde belediyeleri seçimden sonra da görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda eskiden olduğu gibi yıllık hizmet alımı yapabilirler.
Seçimden sonra büyükşehir belediyesi ile su ve kanalizasyon idaresinin görev ve sorumluluk alanına giren konularda ise ancak 30 Mart 2014 tarihine kadar sürecek hizmet alımları yapabilirler.
Belde belediyeleri, sokakların temizliği ve çöplerin toplanarak çöp bertaraf tesisine taşınmasına ilişkin 2014 yılı için hizmet alımını yıllık olarak yapabilirler. Bu tür sözleşmelerden kaynaklanan yetki ve sorumluluklar 2014 mahalli idareler genel seçiminden sonra da büyükşehir ilçe belediyesi tarafından kullanılır.

SORU-5: 30.03.2014 mahalli idareler genel seçiminden sonra büyükşehir ilçe belediyesine dönüşecek ilçe belediyeleri (örnek: Dörtyol, Polatlı, Akşehir, Erciş vs.) hizmet alımlarını ne kadar süre için yapabilirler?
CEVAP: Bu tür ilçe belediyeleri seçimden sonra da görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda eskiden olduğu gibi yıllık hizmet alımı yapabilirler.
Seçimden sonra, büyükşehir belediyesi ile su ve kanalizasyon idaresinin görev ve sorumluluk alanına giren konularda ise ancak 30 Mart 2014 tarihine kadar sürecek hizmet alımları yapabilirler.
Bu ilçe belediyeleri, sokakların temizliği ve çöplerin toplanarak çöp bertaraf tesisine taşınmasına ilişkin 2014 yılı hizmet alımını yıllık olarak yapabilirler.

SORU-6: Mevcut 16 büyükşehir hizmet alımlarını nasıl ve ne kadar süre için yapmalıdır?
CEVAP: Mevcut 16 büyükşehir belediyesi görev ve sorumluluk alanına giren konularda yıllık hizmet alımı yapabilir.
NOT: 6360 sayılı Kanunun uygulaması konusunda yaşanan her türlü tereddüt ve sıkıntılarla ilgili Mahalli İdareler Genel Müdürlüğümüz ile irtibata geçilmesi faydalı olacaktır.

İletişim Bilgileri:
Telefon: (312) 418 1642 - 425 4488- 419 8207
Faks: (312) 418 9011
E-posta: yerelbilgi @icisleri.gov.tr

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber