Rektör Aşkın için şok rapor

Haber Giriş : 05 Nisan 2006 08:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'ndan Rektör Aşkın aleyhinde şok rapor: Satıcı firma lehine sözleşmeler değiştirildi, makinalar üniversiteye teslim edilmedi. Üniversite zarara uğratıldı

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve arkadaşlarının yargılandığı çete davasına müdahil olan Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği raporda Rektör Yücel Aşkın'ın Hazine ve üniversiteyi zarara uğrattığını belirtti.

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı garantörlüğünde, YYÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi için 1998 yılında yapılan tıbbi cihaz alımı ihalesinin ediniminde ihalenin edinimine fesat karıştırılarak Hazine'nin zarara uğratıldığı gerekçesiyle davaya müdahil olmuştu. Hazine Müsteşarlığı Kontrolör Mehmet Ak tarafından hazırlanan 40 sayfalık raporda üniversiteye ciddi suçlamalar yapıldı. Raporda, 1998 yılında yapılan ihaleden sonra satıcı firma İspanyol Expansion Firması ve YYÜ Rektörlüğü arasında yapılan ana sözleşmeye ilaveten 2000 ile 2002 yıllarında 6 ayrı sözleşmede yapılan değişikliklerin satıcı firma lehine değiştirildiği, Hazine'nin ve üniversitenin zarara uğratıldığı ifade edildi.

Raporda üniversite tarafından alınan cihazlarının toplam tutarının 11 milyon 630 bin 392 dolar tutarında olmasına rağmen kabulü yapılan cihazlarını tutarının 4 milyon 405 bin 198 dolar olduğu hatırlatılıyor. Geriye kalan 7 milyon 225 bin 194 dolar tutarındaki cihazların ise geçici muayene kabul komisyonu tarafından kabul edilmediği, cihazların hukuken devlet patrimuanına girmediği belirtiliyor.

Raporda Rektör Aşkın imzalı 28 Mayıs 2005 tarihli geçici kabul tutanağında teslim edildiği belirtilen cihazların üniversiteye verilmediği bu cihazların anestezi cihazı, anestezi monitörü, excimer laser, Full Disclosure Merkezi ve monitör cihazı, koroner yoğun bakım ünitesi ve anestezi monitör cihazı olduğu vurgulanıyor. Ayrıca geçici kabul tutanaklarında yer almayan ancak radyoterapi cihazı ile operasyon mikroskobu üniversite tarafından teslim alındığı hatırlatılıyor.

4 kez uzatıldı

Raporda, ek ve değişiklik antlaşmaları ile sözleşmenin başlama tarihi olan 16 Kasım 2001 tarihinden 9 ay sonra teslim sürelerinin satıcı firmanın talebi ile 4 kez uzatıldığı anımsatılarak, söz konusu uzatmalar nedeniyle kredi sözleşmeleri uyarınca kredilerin kullanılmayan tutarları için taahhütleri için Hazine tarafından 79 bin 964 dolar ödendiği vurgulandı.

Bilirkişi istediler

Raporda, 23 Mayıs 2002 tarihinde ek anlaşmalarda bazı malların marka, model ve fiyatların değiştirildiği, bu değişiklikler çerçevesinde gelen malzemelerin teknik şartnameye uygun olup olmadığı bilirkişi raporu hazırlanması önerisinde bulunuldu.

Proje kapsamında gelen makine ve teçhizat toplamının Gümrük beyannamalerine göre, 8 milyon 39 bin 499 dolar tutarında olduğu kaydedilen raporda, satıcı firma faturaları ile gümrük beyannameleri arasında 6 milyon 590 bin 892 dolar tutarındaki farkın araştırılması gerektiği vurgulanıyor.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber